Hoće li "Faker" Kerum uspjeti izdržati do kraja mandata?

Hoće li "Faker" Kerum uspjeti izdržati do kraja mandata?

Tekst: J.D.
Foto: Jakov Prkić/Cropix


SITUACIJA oko jučerašnje šokantne izjave splitskog gradonačelnika Željka Keruma sve se više zahuktava. Kerumova najava da ostavlja suprugu i odlazi živjeti s mladom ljubavnicom očekivano je dospjela na prvo mjesto svih medija. I dok analitičari upozoravaju kako Kerumova nevjera neće pretjerano utjecati na njegovu sudbinu, glasine se sve više šire.

Jedna splitska novinarka danas je na HRT-u prepričala najnoviji trač koji se širi gradom pod Marjanom. Taj trač kaže da Kerum svoj najnoviji šoping centar namjerava nazvati "Faker". Osim očite seksualne konotacije, u tom se nazivu kriju i inicijali ključnih aktera afere: Fa- od Fani Horvat, djevojke s kojom Kerum čeka dijete, te Ker- što je početak njegova prezimena.

TV Dalmacija zadržala snimku

Koliko u tom traču ima istine, teško je procijeniti. Za očekivati je da Kerum ne bi tim imenom htio izlagati svoju obitelj daljnjem poniženju, ali splitski gradonačelnik sve je samo ne predvidljiv.

Da bi zaštitilo Keruma, u čijem je vlasništvu TV Dalmacija, uredništvo se pak odlučilo uskratiti snimku sada već famozne emisije "Susret s gradonačelnikom" drugim medijima. Kerum je očigledno htio detalje o svom privatnom životu objaviti po svojim uvjetima, a u te uvjete ne spada neprestana vrtnja izjava na svim televizijskim programima i internet portalima. Pokušali smo dobiti snimku emisije od uredništva TV Dalmacije, ali nam je ljubazno priopćeno kako je jedina snimka kod glavnog urednika, koji ju ne želi dijeliti s drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stati na loptu

S druge strane, Kerumova nevjera dodatno je pojačala nenaklonjenost javnosti prema njemu. Kerum je već bio čovjek kojega je bilo iznimno lako napadati, a jučerašnja objava dala je dodatna krila svima koji se žele okušati u još jednom negativnom komentaru o njemu. Kerum je, smatraju analitičari, sam kriv zbog toga što njegov privatni život postaje javnom stvari, iako se trenutno ne nalazi u situaciji koja već prije nije viđena. 

Sociolog i politolog prof.dr.sc. Dražen Lalić napominje kako Kerum nije prvi političar koji se našao u sličnoj situaciji. "I kad se ministru Kalmeti svojedobno dogodilo da je ostavio suprugu zbog afere, izjavio sam da mu se nije dogodilo ništa što se ne može dogoditi svakome od nas. I sad smatram da Keruma treba tretirati kao i sve druge javne ljude. Nakon što je Kerum osobno obznanio da ostavlja ženu, odmah je počela medijska hajka na njega. On se našao na meti javnosti, djelomično s razlogom, ali mu ne bi trebalo pristupati drukčije nego bilo kome drugome. Keruma se, idemo reći, razapinje zbog drugih razloga, ne zbog same afere koja će se vjerojatno zaboraviti nakon pet, šest ili sedam dana", navodi Lalić.Kerumovi problemi su puno dublji

Naravno, kod Keruma, po Lalićevom mišljenju, postoji cijeli niz drugih problema. Jedan od razloga zbog kojih njegov privatni problem postaje javnom stvari je upravo u tome što sam Kerum ne zna razlikovati privatno od javnog. "On se sam izložio dodatnoj kritici upravo zbog toga što ne zna razlikovati privatno od javnog. To nerazlikovanje privatnog i javnog, zbog kojeg je već imao probleme, je samo jedan od primjera koji dokazuje da nije dovoljno meritoran za obavljanje svoje funkcije i jedan od razloga zbog kojih ne predviđam da će ovaj mandat izdržati do kraja", rekao je Lalić.

No, Lalić ne misli da će Kerum svoj mandat završiti prije kraja zbog izvanbračne afere. "Ta je afera samo jedan od brojnih Kerumovih osobnih, poslovnih i političkih problema. Ona je svakako jedan od faktora koji će mu život učiniti dodatno stresnim, ali nije ključni problem. Ključni Kerumov problem je u tome što je pod ogromnim pritiskom, s kojim se očigledno ne zna nositi, a ne zna se s njim nositi jer nije meritoran kvalitetno obavljati funkciju koju obnaša i nije sposoban funkcionirati na svim razinama na kojima treba. On, njegova obitelj i prijatelji, moraju istodobno voditi grad, nekoliko tvrtki, a sada rješavati i privatne probleme. To je sve previše za Keruma, on nije Roman Abramovič pa da je u stanju nositi se s takvim stvarima", smatra Lalić.

Kerumov razvod donijet će dodatni stres u njegov život, njime će izgubiti stabilnost koja mu je nužna u njegovom strasnom političkom i privatnom životu, kaže Lalić, ali podsjeća da su problemi koji muče političku karijeru splitskog gradonačelnika ipak puno dublji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara