Hoće li Italija suditi časnicima zbog potonuća broda s migrantima?

Hoće li Italija suditi časnicima zbog potonuća broda s migrantima?
Ilustracija Foto: EPA

TALIJANSKA sutkinja je za sredinu rujna zakazala ročište na kojemu će odlučiti treba li suditi dvojici časnika mornarice i obalne straže nakon potonuća broda 2013. u kojemu se utopilo i nestalo više od 260 migranata.

Poziv u pomoć 

Talijanska obalna straža je 11. listopada 2013. primila prvi poziv u pomoć s broda na kojemu je bilo gotovo 480 Sirijaca i Palestinaca, među kojima stotinjak djece. Rim i Valetta su se nekoliko sati sporili oko toga tko je nadležan za spašavanje migranata. Brod je bio na području malteške službe za potragu i spašavanje i samo 60 milja od talijanskog otoka Lampeduse, a talijanski patrolni brod Libra bio je na jedva 45 minuta odatle. 

Nakon nekoliko sati sporenja brod je potonuo

Brod je potonuo i 26 osoba je izgubilo život, više od 240 se vode kao nestale, među njima šezdesetak djece. Tužba koju su u Italiji podnijeli preživjeli sudionici nesreće dugo se nije pomakla s mrtve točke, sve dok u dokumentarnom filmu novinara Fabrizija Gattija nisu objavljene audiosnimke komunikacije spasilačke službe i broda. Nakon saslušanja u ponedjeljak sutkinja zadužena za taj predmet odgodila je do 16. rujna odluku o nadležnosti za pokretanje sudskog postupka koji bi mogao početi tek za jednu do dvije godine.

Aktualizacija pitanja

No pitanje je ponovo postalo aktualno. U danima nakon potonuća koje se dogodilo tjedan dana nakon brodoloma u kojemu se blizu Lampeduse utopilo 366 ljudi Italija je preuzela odgovornost za spašavanje na čitavom području između Sicilije i Libije. No nakon dolaska na vlast populističke vlade u lipnju 2018., talijanska obalna straža ponovo preusmjerava pozive za pomoć koji ne dolaze isključivo s područja njihov nadležnosti prema Malti i Libiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara