Hoće li netko ići u zatvor zbog krivotvorenja potpisa za referendume?

Hoće li netko ići u zatvor zbog krivotvorenja potpisa za referendume?
Foto: Patrik Macek/Pixsell

PROPALA su oba referenduma za koja su prikupljani potpisi - onaj o promjeni izbornog zakona i onaj za ukidanje Istanbulske konvencije. Ni za jedan nije prikupljen dovoljan broj potpisa i otkrivene su brojne nepravilnosti, barem ako je suditi po neslužbenim informacijama iz Ministarsva uprave, a pitanje je hoće li napokon netko odgovarati za to.

>> Za referendum potpisivali mrtvi, stranci i gospođe s djevojačkim prezimenima

Potpisivali i mrtvi?

Podsjetimo, na nekim potpisnim listama vezanim za Istinu o Istanbulskoj provjerom osobnog identifikacijskog broja (OIB), kako navodi Jutarnji, utvrđene su umrle osobe. Na potpisima su otkriveni i državljani drugih zemalja, posebno oni iz Bosne i Hercegovine. Također, kopirale su se i potpisne liste s prošlog referenduma o istospolnom braku.

Ova posljednja nepravilnost otkrivena je tako što su analitičari primijetili da kod dijela žena njihovo prezime ne odgovara priloženom OIB-u. Naknadnom provjerom otkriveno je da su na listi navedena njihova bivša, djevojačka prezimena. To je pobudilo sumnju da je riječ o prepisivanju imena s neke stare liste i daljnjim provjerama je otkriveno kako su prepisivana imena s pet godina starog referenduma o braku.

Potpise za referendum za poništenje ratifikacije Istanbulske konvencije prikupljala je građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj, čija je glavna koordinatorica Kristina Pavlović, sestra Ladislava Ilčića, predsjednika stranke HRAST.

Organizatorima prijeti do pet godina zatvora

Drugi referendum, onaj o izmjeni izbornog sustava, organizirala je građanska inicijativa Narod odlučuje, čiji je glavni koordinator 34-godišnji Zvonimir Troskot.

Međutim, iako se ime Željke Markić službeno ne spominje ni u jednoj od ovih inicijativa, riječ je o idejama koje ona već godinama promovira. Cijelo vrijeme je bila aktivno uključena u borbu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, isto kao i u promjenu izbornog sustava.

Što se tiče lažiranja potpisa, ovo nije prvi put da se tako nešto dogodilo, međutim nitko još nije kazneno odgovarao.

Razgovarali smo s odvjetnikom Brankom Šerićem oko krivotvorenja potpisa za referendum, a on nam je otkrio da, koliko je poznato, dosad nitko u Hrvatskoj nije odgovarao za tako nešto.

"Iako se puno puta u Hrvatskoj govorilo o krivotvorenju potpisa, ne pamtim da se ikad utvrđivala nečija odgovornost za to kazneno djelo. Sad bi se trebalo utvrditi tko je krivotvorio potpise. To je poprilično nategnuta situacija. Trebalo bi ići od mjesta do mjesta prikupljanja potpisa i provjeriti tko je krivotvorio potpise. Ako je osoba svjesno krivotvorila potpis, ona je za to odgovorna. Naime, krivotvorenje je strogo osobna odgovornost i za to kazneno djelo ne može odgovarati organizator, osim ako se ne utvrdi da je organizator osobno krivotvorio potpise. Prema Kaznenom zakonu, onaj tko krivotvori ispravu može biti kažnjen zatvorskom kaznom do pet godina", rekao je odvjetnik Šerić za Index.

I HNS najavio provjeravanje kaznene odgovornosti

A na vijest o krivotvorenju potpisa reagirao je i HNS, koji je poručio da će, ako se pokažu točnima tvrdnje da su građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj lažirale potpise tako da su unosile OIB-e preminulih osoba, stranih državljana ili praktički kopirale liste s prošlog referenduma o braku, tražiti ne samo društvenu i političku odgovornost već i provjeravanje eventualne kaznene odgovornosti organizatora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara