Hoće li prosvjed anesteziologa osuđenog ubojicu spasiti od pogubljenja?

ZA DANAŠNJE jutro zakazano pogubljenje 46-godišnje Michaela Moralesa, kojeg je kalifornijski sud prije više od dva desetljeća osuđen za silovanje i umorstvo 17-godišnje djevojke, moralo je biti odgođeno nakon što su dva anesteziologa određena da mu daju smrtonosnu injekciju, to u posljednji trenutak odbila učiniti, navodeći prigovor savjesti.

U Kaliforniji, kao i većini američkih saveznih država, pogubljenja se vrše smrtonosnim injekcijama, a svakom pogubljeniku se prije tog postupka daje sedativ. Taj postupak provode za posebno obučeni anesteziolozi.

No, dva anesteziologa su jutros svojim prosvjedom ne samo odgodili pogubljenje, nego zatvorske vlasti dovele u neugodnu situaciju i stvorile priliku da Morales, koji je na sudovima iscrpio sve zakonske mogućnosti da izbjegne pogubljenje, te kojemu je guverner Arnold Schwarzenegger odbio uručiti pomilovanje, ipak izbjegne najstrožu kaznu.

Naime, zatvorske vlasti pogubljenje mogu izvršiti jedino u roku i na način propisan u sudskom nalogu na osnovu originalne presude. Taj rok, prema navodima zatvorskog glasnogovornika, istječe u ponoć po lokalnom vremenu.

Ukoliko zatvorske vlasti do tog vremena ne budu u stanju izvršiti pogubljenje, morat će tražiti novi sudski nalog. No, malo je vjerojatno da će ga dobiti jer je jedini sudac ovlašten za to Charles McGrath, koji ga je godine 1983. Moralesa osudio na smrtnu kaznu. McGrath je u međuvremenu promijenio mišljenje te smatra kako Moralesu treba poštedjeti život.

Prema navodima svjedoka, Morales je odluku o privremenom produžetku života dočekao "s velikim smiješkom na licu", dok su rođaci i obitelj njegove žrtve Terri Winchell - dovedeni u zatvor kako bi svjedočili pogubljenju - bili "šokirani" i "vidno razočarani".

Zatvorske vlasti će, navodno, pogubljenje ipak izvršiti, i to u 1:30 po hrvatskom vremenu. Moralesu će, umjesto kombinacije sedativa i sredstava za prekidanje rada srca i vitalnih organa, jednostavno dati prekomjernu dozu sedativa.

Moralesov odvjetnički tim - čiji je najpoznatiji član bivši Clintonov progonitelj Kenneth Starr - je nedavno pokušao pogubljenje zaustaviti podnošenjem izjavama članove originalne porote za koje se poslije ispostavilo da su lažne.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara