Hoće li Putin od sutra kontrolirati najvažniju svjetsku policijsku organizaciju?

Hoće li Putin od sutra kontrolirati najvažniju svjetsku policijsku organizaciju?
Foto: EPA

U NEDJELJU su se delegati opće skupštine Interpola - Međunarodne kriminalističko-policijske organizacije, koordinacijskog tijela za policiju iz 192 zemlje svijeta - okupili u Dubaiju na svojoj 87. godišnjoj sjednici.

U srijedu će izabrati novog predsjednika koji će zamijeniti Menga Hongweija, Kineza koji je misteriozno nestao u svojoj domovini u listopadu. Kineski režim naknadno je objavio da je Meng uhićen zbog korupcije i poslao njegovo navodno pismo ostavke u sjedište Interpola u Lyonu.

Favorit među kandidatima za novog šefa Interpola je Rus Aleksander Prokopčuk, policijski general iz ruskog ministarstva unutarnjih poslova koji zadnjih sedam godina vodi ruski biro Interpola. Ruski aktivist Vladimir Kara-Murza je za Washington Post napisao kolumnu o kandidaturi i izglednom izboru ovog ruskog policajca te o posljedicama takvog izbora. 

>> VIDEO Pogledajte svjedočenje Putinovog protivnika koji je preživio dva trovanja

Rusi krili svog kandidata dok nisu osigurali dovoljno glasova?

Kara-Murza je inače jedva preživio dva trovanja, 2015. i prošle godine, za koja tvrdi da su bili politički motivirani pokušaji atentata zbog njegove opozicije režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Prokopčukova kandidatura skrivala se od javnosti, piše Kara-Murza, sve do zadnjeg trenutka, kad je Kremlj vjerojatno bio uvjeren da je prikupio dovoljno glasova drugih zemalja za njega. Štoviše, britanska vlada procijenila je da je Prokopčukova pobjeda praktički osigurana do te mjere da "nema svrhe pokušati ga zaustaviti". 

Britanska udruga za ljudska prava Fair Trials poslala je pismo tajništvu Interpola u kojem je uputila snažan prosvjed protiv Prokopčukove nominacije i primijetila da "ne bi bilo prikladno da zemlja s poviješću kršenja pravila Interpola (primjerice tako da često traži sustave širenja politički motiviranih alarma) dobije ulogu u vodstvu ključne institucije nadzora".

Politički motivirani uhidbeni nalozi za protivnike Kremlja

"Politički motivirani alarmi", odnosno potjernice koje se šalju drugim zemljama, piše Kara-Murza, omiljena su taktika Kremlja za progon njegovih političkih protivnika i otežavanje njihovih života ograničavanjem njihovog kretanja. Unatoč eksplicitnoj zabrani "bilo kakve intervencije ili aktivnosti političkog, vojnog, religioznog ili rasnog karaktera", organizacija je prihvatila zahtjeve Kremlja za slanje "crvenih obavijesti" protiv istaknutih disidenata. 

Među njima su Vladimir Gusinski, bivši vlasnik vodeće ruske neovisne medijske grupe, Leonid Nevclin, potpredsjednik Yukos Oila koji je optužen u sklopu udara Kremlja na ovu tvrtku, Eerik-Niiles Kross, estonski političar koji se odavno zamjerio Kremlju, Boris Berezovski, nekad najutjecajniji ruski oligarh koji je pomogao dovesti Putina na vlast, a onda postao njegov zakleti protivnik, Ahmed Zakajev, čečenski premijer u egzilu, i Nikita Kulačenkov, aktivist u Antikorupcijskoj zakladi Alekseja Navaljnija, još jednog istaknutog ruskog oporbenjaka koji je uhićen barem desetak puta. 

Uhidbeni nalog raspisan i protiv Amerikanca koji lobira za sankcije zbog kršenja ljudskih prava

No među najčešćim metama "crvenih obavijesti", odnosno zahtjeva za raspisivanje Interpolovih uhidbenih naloga, američki je državljanin Bill Browder, financijer koji je godinama živio i radio u Rusiji, a koji sad predvodi međunarodnu kampanju za tzv. Zakon Magnicki, odnosno mjere ciljanih sankcija korumpiranim dužnosnicima i onima koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava u Rusiji. Browder je osuđen u odsutnosti na ruskom sudu, zbog čega je Moskva poslala "crvenu obavijest" za njega, a u svibnju ove godine uhićen je u Španjolskoj. Iako je brzo pušten, ne može posjetiti nekoliko zemalja zbog straha od uhićenja i izručenja Rusiji.

Međutim, kako upozorava Kara-Murza, kada Putin bude imao svog čovjeka na čelu Interpola, neće više morati pokušavati na prevaru iskoristiti Interpolov sustav uhidbenih naloga - moći će staviti organizaciju izravno pod svoju kontrolu. Među novim metama "crvenih obavijesti" zasigurno će se naći i drugi s popisa traženih ruskog ministarstva unutarnjih poslova: bivši oligarh i dugogodišnji protivnik ruskog režima, kao i ukrajinski odvjetnik i vođa tatarske zajednice u Kremlju Mustafa Džemilev.

Hodorkovski je inače osnivač pokreta Otvorena Rusija, čiji potpredsjednik je Kara-Murza. Druge mete uhidbenih naloga mogli bi biti i američki državljani, odnosno političari koji su sudjelovali u donošenju Zakona Magnicki, nazvanog prema ruskom poreznom službeniku i disidentu koji je umro u ruskom zatvoru 2008., nakon čega je, na prilično nadrealnom suđenju, osuđen posmrtno zbog navodne utaje poreza. Zakon Magnicki donesen je u SAD-u 2012., a nakon toga i u Kanadi 2017. i Velikoj Britaniji ove godine.

U Drugom svjetskom ratu Interpol su vodili nacisti

Osim zloupotrebe uhidbenih naloga, Rusija bi mogla zloupotrebljavati sustav dijeljenja informacija i međusobne pomoći zemalja članica Interpola. S takvim pristupom osjetljivim informacijama o osobama zanimljivim Kremlju, piše Kara-Murza, mogli bismo očekivati još neupadljivih ruskih turista s potpuno novim putovnicama koji posjećuju zapadne zemlje kako bi se, navodno, divili drevnim katedralama - kao što je bio slučaj u engleskom Salisburyju, gdje su ruski agenti, prema procjeni britanskih službi, novičokom otrovali bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kći Juliju.

Mnogi ne znaju, a Interpol bi radije zaboravio, da ova organizacija ima svoju mračnu prošlost. Od 1940. do 1945. Interpol su vodila tri nacistička ratna zločinca: prvo general SS-a i glavni arhitekt holokausta Reinhard Haydrich, zatim general SS-a Arthur Nebe, čija Einsatzgruppe B je odgovorna za ubojstva desetak tisuća Židova u Poljskoj i Bjelorusiji, i na kraju general SS-a Ernst Kaltenbrunner, osnivač koncentracijskog logora Mauthausen i jedan od glavnih zagovornika holokausta. 

Jednog dana, zaključuje Kara-Murza, Interpol će sigurno htjeti zaboraviti i mračnu stranicu svoje povijesti koju će otvoriti sutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara