Hoće li vojska na granicu zbog migranata? Evo što o tome kaže šef Oružanih snaga

Hoće li vojska na granicu zbog migranata? Evo što o tome kaže šef Oružanih snaga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MNOGO se ovih dana govori o mogućnosti slanja vojske na granicu kako bi pomogla u suzbijanju novog migrantskog vala koji prijeti Hrvatskoj. 

O tome se sada oglasio novi načelnik glavnog stožera Oružanih snaga viceadmiral Robert Hranj gostujući u Dnevniku Nove TV

"Hrvatska policija u potpunosti kontrolira granicu i situaciju s migrantima", kazao je Hranj te istaknuo da je vojska spremna i sposobna izvršiti sve zadaće koje se stave pred nju, a zasad nema potrebe za slanjem vojske na granicu. 

"U ovom trenutku teško je zamisliti scenarij u kojem bi se Hrvatska vojska uključila na granicu. Ako se ukaže prilika, onda bi to bila potpora policiji iz drugog reda, logistika", kazao je Hranj.

Vojska je policiji pružala logistiku i 2015., a Hranj kaže da je to i sad temeljna ideja te je u skladu s postojećim hrvatskim zakonima.

"Nadamo se da nikad nećemo morati doći u situaciju da se vojnici aktivno uključuju u neposrednu zaštitu granice, to bi bio najcrnji scenarij koji je daleko od nas", rekao je viceadmiral i dodao kako bi za takav scenarij bile potrebne posebne saborske odluke koje uključuju neposrednu ugroženost ili ratno stanje.

Hranj kaže da se čini kako su se Europa i Grčka odlučile ozbiljnije pozabaviti ovim problemom nego 2015. godine te dodaje kako su na grčkoj granici prisutni i hrvatski policajci s brodovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara