KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Hoćete li u ponedjeljak poslati djecu u školu?

Hoćete li u ponedjeljak poslati djecu u školu?
Ilustracija: Index

HZJZ je ovaj tjedan donio nove preporuke za škole prema kojima broj djece u razredu nije ograničen iako je preporučeno da ne iznosi više od 20. Sukladno tim uputama Ministarstvo obrazovanja objavilo je kako se od ponedjeljka škole otvaraju za sve učenike od 1. do 4. razreda. No nedolazak će se opravdavati čak i ako roditelj samo napiše da se dijete boji poslati u školu.

Učenici od 5. do 8. razreda ne vraćaju se u škole te će nastavnu godinu završiti na daljinu. Srednjoškolci od 1. do 3. razreda završavaju nastavu na daljinu, dok se u školama provodi praktična nastava bez koje se u nekim školama učenici ne mogu ocijeniti.

Maturanti će ići u škole na završne ispite, razlikovne ispite i slično.

Studenti i dalje imaju nastavu na daljinu, no na sveučilištima se mogu održavati praktične, umjetničke i kliničke vježbe.

Roditelji svako jutro djetetu moraju mjeriti temperaturu

HZJZ je jučer i dopunio upute koje je objavio 20. svibnja te u njima piše kako djeca koja kreću u školu, ali i u vrtić, moraju nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu.

S obzirom na trenutačno povoljnu epidemiološku situaciju, sva se djeca mogu vratiti u vrtiće i osnovne škole od prvog do četvrtog razreda.

HZJZ napominje da neke kronične bolesti, kao što su respiratorne, kardiovaskularne i maligne bolesti, dijabetes, imunodeficijencija, veća tjelesna ili motorička oštećenja, mogu značiti povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti covida-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

No, ističe HZJZ, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu i respiratorne simptome, ako su izgubili osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se opasnost od zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će ona biti "jednaka riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima".

Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči, a roditelji koji dovode djecu trebaju izbjegavati ulazak u ustanovu te, koliko je moguće, držati razmak od drugih osoba. Kad je to moguće, u pratnji djeteta uvijek treba biti ista osoba ili se mogu izmjenjivati dvije odrasle osobe koje žive u istom kućanstvu.

Capak: Poruka roditeljima je da pošalju djecu u školu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak poslao je jučer umirujuću poruku roditeljima čija se djeca vraćaju u škole, ali i upozorio kako još nije vrijeme da se proglasi kraj epidemije.

"Nove preporuke daju visoku razinu sigurnosti. Poruka roditeljima je da pošalju djecu u školu. U školama će se organizirati jedna vrlo visoka razina sigurnosti. Apsolutne sigurnosti nema nigdje, ali škole će napraviti sve da ta sigurnost bude maksimalna", poručio je Capak roditeljima.

Divjak: Djeci je sada mjesto u školama i moraju biti u školama

"Informacije koje dobivamo od ravnatelja je da se očekuje da puno više djece bude u školama nego je to u ova dva tjedna. Ali za ova dva tjedna smo imali vrlo restriktivan epidemiološki okvir, a sada su upute epidemiologa takve da kažu da su djeca jednako sigurna u školi kao i kod kuće. U vrijeme kada dijete možete povesti u igraonicu, na igralište, na svadbu od 300 gostiju, onda sigurno nema razloga da ne budu i u školi", kazala je Divjak neki dan.

Na pitanje je li dolazak djece u školu od ponedjeljka obvezan, ministrica je odgovorila: "Kao što smo rekli, u ovo vrijeme kada vam svi stručnjaci kažu da je u školi sigurno, nema ministra obrazovanja, ravnatelja škole ili učitelja koji će reći drugačije. Da, djeci je sada mjesto u školama i moraju biti u školama."

Ministarstvo Blaženke Divjak objavilo odgovore na pitanja koja bi mogla zanimati sve roditelje:

Zašto se svi učenici ne vraćaju u škole?

Jedno od pitanja je zašto se u škole vraćaju samo učenici 1. do 4. razreda, a ne svi, kad su škole sigurne, prema uputama HZJZ-a?

"Za početak, kako bi škole mogle osigurati prostorne uvjete koje traži HZJZ, nije moguće vratiti u škole sve učenike i održati nastavu za sve razrede.

Drugi razlog je što učenici razredne nastave teško mogu učiti i stjecati neke temeljne vještine (čitanje, pisanje, crtanje…) bez odrasle osobe i to im se mora osigurati. Uz to, u školi će se izvoditi cijela satnica.

Također, u razrednoj nastavi se radi s manjim brojem učitelja nego u predmetnoj nastavi", odgovara Ministarstvo.

Moraju li se svi učenici razredne nastave vratiti u škole i je li povratak u školu obvezan za sve učenike razredne nastave?

"Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu.

Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave.

Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brač) itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika.

Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel", odgovaraju iz Ministarstva.

Hoće li biti zapošljavanja novih učitelja?

"Ako škola nema veći prostor u kojem učenici mogu sigurno boraviti i ako to potvrdi lokalni stožer civilne zaštite te nema drugih raspoloživih učitelja, Ministarstvo će odobriti zapošljavanje dodatnog učitelja na određeno vrijeme", objavljeno je na stranicama Ministarstva.

Nakon svega što ste pročitali, odgovorite nam na pitanje: Hoćete li od ponedjeljka slati svoje dijete u školu?

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara