ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Hoćete li zbog štrajka učitelja djecu u školu slati subotom i praznicima?

Hoćete li zbog štrajka učitelja djecu u školu slati subotom i praznicima?
Foto: M.P.Š./Index

U TIJEKU je 3. tjedan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Štrajk je započeo 10. listopada, a tog su dana štrajkale škole u svim županijama, dok se nakon toga nastavio cirkularni štrajk, odnosno svaki dan su u štrajku neke druge županije, kako se ne bi previše izgubilo od nastave. Međutim, već je sad jasno da su u prosjeku izgubljena oko tri dana nastave, a i sindikati i Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas su Indexu potvrdili da će učenici morati nadoknaditi nastavu koju su propustili zbog štrajka.

>> Hoće li učenici zbog štrajka u škole morati subotama i praznicima?

Roditelji većinom podržavaju prosvjetare i ne šalju djecu u školu za vrijeme štrajka, no sada je jasno da će djeca ipak ili morati u školu i subotama ili će im se skratiti vrijeme školskih praznika. Postavlja se pitanje što će to značiti za djecu i hoće li ih roditelji slati vikendima u školu.

 

Naime, većina djece vikendima ima druge izvannastavne aktivnosti ili pak natjecanja s kojih će morati izostajati zbog škole.

Pedesetak članova sindikata osnovnih i srednjih škola okupilo se danas oko 10 sati kod HNK, odakle su sa zastavama i harmonikom krenuli na Markov trg, gdje su vladi prirediti kulturno-prosvjedni nastup.

Pred vladom su premijeru i vladi pjevali bećarce i objavili koje županije sutra štrajkaju (Osječko-baranjska županija, Bjelovarsko-bilogorska i Ličko-senjska županija).

Ne odustaju od štrajka dok im vlada ne ispuni zahtjev

"Premijeru, prestanite obmanjivati narod. Povećanjem osnovice niste nadoknadili plaće", rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Sindikati su premijeru poručili da su spremni doći na svaki sastanak, ali da nisu spremni na ponižavanja. Ministrici Divjak u bećarcu su poručili da je ona njihova dika.
 
"Ministrice, ti si naša dika, boriš se za status nastavnika. Vlada želi učitelje sretne i pravedne koeficijente", dio je njihovog bećarca.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, tvrdeći da će se time ispraviti nepravda prema zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, čiji koeficijenti zaostaju za onima u drugim javnim službama, i ne odustaju od štrajka sve dok im vlada ne ispuni zahtjev.

Premijer Andrej Plenković najavio je pak da će sljedeće godine povećati osnovicu za plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, no sindikati smatraju da se porastom osnovice ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća.  

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara