HOK o određivanju odvjetničkih tarifa

Predstavnici Hrvatske odvjetničke komore (HOK) ustvrdili su danas da HOK ima zadovoljavajuću razinu nezavisnosti samo u primitku i postupcima protiv svojih članova, a tek djelomice u određivanju odvjetničkih tarifa.

Predstavnici HOK-a razgovarali su s novinarima na tradicionalnom domjenku priređenom za novinare, predstavnike državne i sudske vlasti te strukovnih udruga.

Predsjednik HOK-a Ranko Pelicarić ustvrdio je kako je u proteklih godinu dana, otkad je HOK izmijenio odvjetničke tarife, o tome iznesen niz neistinitih tvrdnji.

HOK tvrdi da je nezavisnost pri donošenju odluka o načinu i visini tarifiranja odvjetničkih usluga jedna od pretpostavki za ostvarenje slobodnog i nezavisnog odvjetništva.

Država smije utjecati na donošenje odvjetničke tarife samo pod uvjetom da odvjetnici imaju pravo na monopol pri zastupanju na sudu i da sud dosuđuje trošak odvjetnika stranici koja je uspjela u sporu, rekao je predsjednik HOK-a.

No, upozorio je, hrvatski odvjetnici nemaju monopol u zastupanju pred sudom, unatoč višekratnim pokušajima da to pravo ostvare.

U dijelu gdje hrvatski odvjetnici imaju monopol na pravo zastupanja, odnosno u zastupanju po službenoj dužnosti u kaznenim predmetima, već je regulirano da Ministarstvo pravosuđa određuje visinu honorara, rekao je Pelicarić.

U HOK-u smatraju da bi samo nakon zakonskog uvjetovanja ekskluzivnog odvjetničkog zastupanja pred sudovima imalo smisla uvoditi obvezatnu suglasnost Ministarstva pravosuđa na izmjenu odvjetničke tarife.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara