Holkeri: Mađarske vlasti oslobodile Agima Qekua

CIVILNI upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri potvrdio je u nedjelju poslijepodne za kosovsku televiziju da su mađarske vlasti oslobodile zapovjednika Kosovskog zaštitnog korpusa generala Agima Qekua.

Mađarske su vlasti u nedjelju ujutro u zračnoj luci u Budimpešti privele Qekua na temelju tjeralice Interpola koje su raspisale srpske vlasti.

UNMIK je objavio da je general Qeku oslobođen nakon brojnijih diplomatskih napora. Tijekom dana kružile su proturiječne informacije u vezi njegova privođenja i oslobađanja.

Eduard Sula, veleposlanik Albanije u Budimpešti također je potvrdio da je Qeku oslobođen, te kazao da će on u ponedjeljak poslijepodne doputovati iz Budimpešte u Prištinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenske vlasti privele su generala Qekua u listopadu prošle godine, dok u lipnju prošle godine na zračnoj luci u Budimpešut priveden čelnik Demokratske stranke Kosova Hashim Thaqi.

Kako javljaju srpski mediji u srpnju 2002. godine protiv generala Agima Qekua raspisana je međunarodna tjeralica, po odluci Okružnog suda u Nišu.

Qeku, koji ima hrvatsko državljanstvo, sud u Nišu sumnjiči za genocid nad stanovništvom srpske nacionalnosti na Kosovu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara