Holkeri: Nedavno nasilje uzdrmalo misiju UN-a na Kosovu

NEDAVNO nasilje uzdrmalo je misiju Ujedinjenih naroda na Kosovu do temelja, ali ona namjerava iskorijeniti i kazniti počinitelje i nastaviti pomagati pripreme te pokrajine za samoupravu, rekao je u utorak Vijeću sigurnosti UN-a upravitelj UNa na Kosovu Harri Holkeri.

Brzina kojom su se neredi proširi nadmašila je mogućnosti međunarodnih snaga (KFOR) i UN-ove policije da odgovore na njih, rekao je Holkeri u prvom obraćanju Vijeću sigurnosti nakon nedavnog vala nasilja na Kosovu u kojem je u dva dana poginulo 19 osoba, ozlijeđeno preko 1.000 te uništeno stotine kuća i spaljena srpska vjerska i kulturna baština.

UN-ova misija na Kosovu (UNMIK) nastoji privesti pravdi odgovorne za nasilje i već je uhićeno oko 270 osoba, rekao je Holkeri, napominjući da su glavni cilj organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da je nasilje djelovalo negativno na povratak izbjeglica na Kosovo te da će njihov povratak tražiti bitno jačanje zaštite, koju će im osigurati KFOR i policija.

Nazvavši Kosovo "otvorenom ranom za Srbe, Albance i cijelu međuanrodnu zajednicu" ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković je rekao da predsjednička izjava koju je Vijeće sigurnosti usvojilo nakon izbijanja nasilja nije na odgovarajući način odgovorila na tragediju Srba na Kosovu.

Drašković je pozvao Vijeće sigurnosti da osigura poštivanje rezolucije 1244 koja je dala mandat UNMIKU. On smatra da međunarodna zajednica ne bi sada trebala razmišljati o konačnom statusu Kosova, budući da su prekršena prava Srba u pokrajini te da takva ljudska patnja ne može predstavljati osnovu za bilo kakav konačni status.

Drašković je pozvao na početak iskrenih razgovora na svim razinama između Albanaca i Srba, izravno ili uz posredovanje međunarodne zajednice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara