Horvat: Uspjela je dokapitalizacija Petrokemije

Horvat: Uspjela je dokapitalizacija Petrokemije
Foto: Pixsell/Igor Soban

MINISTAR gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako se može reći da je nakon dugogodišnjeg procesa uspjela dokapitalizacija Petrokemije.

"Ja ću se usuditi reći, nakon jednog dugogodišnjeg procesa, ovo je treći pokušaj dokapitalizacije ili privatizacije Petrokemije, uspjeli smo", kazao je Horvat odgovarajući na novinarski upit je li situacija u Petrokemiji napokon riješena.

Petrokemija je danas uspješno provela dokapitalizaciju - i prije isteka roka ulagatelji su upisali i uplatili 45 milijuna novih dionica, čime je kompanija prikupila 450 milijuna kuna. Temeljni kapital povećan je na 550,287 milijuna kuna. U dokapitalizaciji s ukupno 300 milijuna kuna sudjelovali su Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji postaju većinski vlasnici. 

Transformacija Petrokemije

Horvat je kazao kako su u transformaciji Petrokemije u privatno trgovačko društvo sudjelovali ministri iz raznih resora te da je "odlučnost premijera Andreja Plenkovića da se taj proces dovede do kraja, dovela do toga da je država stvorila predispozicije da do dokapitalizacije uopće dođe++.

''Svjesni činjenice da privatni kapital neće ući u trgovačko društvo koje nema čistu bilancu, da privatni kapital danas neće plaćati tuđe dugove, stvorili smo pretpostavke za dolazak privatnih investitora i dokapitalizaciju'', rekao je Horvat.

''Uz participaciju od po 150 milijuna kuna svježeg kapitala PPD-a i Ine kroz jedno zajedničko trgovačko društvo, uz iskazani interes Janafa i Plinacroa i investiranje portfelja Fonda za dekomisiju Nuklearne elektrane Krško, došli smo do potrebnih sredstava od 450 milijuna kuna'', kazao je.

Dodao je kako se transformacijom potraživanja dugova i reprogramom, a ne opraštanjem duga prema HEP-u, došlo u poziciju da s 20-ak posto učešća u kapitalu država više nije većinski vlasnik.

Onima koji su sumnjali u ishod dokapitalizacije poručio je da mogu "ostati kratkih rukava".

Dosadašnji predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač je između sjednica Skupštine, odnosno Uprave tvrtke, kratko izjavio kako je u dokapitalizaciji prikupljeno ukupno 550 milijuna kuna, što je više od očekivanog. Na taj način, rekao je Popijač, spriječen je stečaj Petrokemije, što su podržali i članovi Nadzornog odbora.

Novi predsjednik Uprave Davor Žmegač (dosadašnji član Uprave), rekao je kako u suradnji s novim partnerima očekuje bolje dane za Petrokemiju.

Novi Nadzorni odbor i Uprava

Danas je održana i glavna skupština Petrokemije koja je izmijenila Statut kompanije te izabrala nove članove Nadzornog odbora. 

Tako su u Nadzorni odbor izabrani predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon, predsjednik Uprave PPD-a Pavao Vujnovac, savjetnik predsjednika Vlade Tomislav Pokaz, članica Uprave Energia Naturalis Sabina Škrtić, glavni financijski direktor Ine Gabor Horvath te direktor kutinske tvrtke Moslavina Mijo Šepak.

Mandat novim članovima Nadzornog odbora počinje traje četiri godine, pri čemu većini članova počinje teći od donošenja odluke skupštine, dok će Vujnovcu i Pokazu početi teći od dana upisa u sudski registar izmjena Statuta koje je danas donijela skupština.

Naime, izmjenama Statuta je utvrđeno da Nadzorni odbor Petrokemije ima sedam članova, od čega šest bira glavna skupština, a jednog imenuje Radničko vijeće tvrtke. 

Skupština je nove članove Nadzornog odbora izabrala nakon što su ranije ostavke na članstvo u tom tijelu podnijeli Mijo Šepak, koji je bio i predsjednik, te članovi Robert Blažinović i Ladislav Turčinović. 

Nadzorni odbor ranije je također sporazumno utvrdio prestanak mandata predsjedniku Uprave Đuri Popijaču i članu Uprave Davoru Žmegaču te je donio odluku o imenovanju nove Uprave kojoj će biti na čelu Žmegač, a članovi Krešimir Rendeli, Goran Pleše i Peter Suba. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara