Horvatinčić se vratio u Zagreb: "Nema tih novaca za koje bih razgovarao s novinarima!"

Horvatinčić se vratio u Zagreb: "Nema tih novaca za koje bih razgovarao s novinarima!"

Foto: Roberto Orlić/Cropix

TOMISLAV HORVATINČIĆ je u Zagrebu, potvrdili su nam ipak iz Hoto Grupe nakon što su nam jutros rekli kako nemaju komentara na njegov privatni put u Švicarsku. Na pitanje zašto su nam ujutro rekli da se radi o privatnom putu u Švicarsku pa ga stoga ne mogu komentirati (pitali smo i zna li se kada se Horvatinčić planira vratiti) poručili su nam: "Mi ne možemo davati nikakve izjave. Zovite gospodina Horvatinčića". Horvatinčiću je mobitel i dalje isključen.

Horvatinčić je bio u Švicarskoj samo jedan dan na pregledima, koje nije mogao obaviti dok je bio u šibenskom pritvoru, potvrdio je Indexu prijatelj iz najužeg kruga kontroverznog podzetnika. Preko posrednika smo pokušali stupiti u direktni kontakt s njim.

"Nema tih novaca za koje bih razgovarao s hrvatskim novinarima", kratko je poručio Horvatinčić.

Hoto grupa: To je privatan put, pa ne dajemo izjave

"Gospodin Horvatinčić je u Švicarsku otišao privatno, pa Hoto Grupa nema nikakav stav niti daje izjavu oko toga", odgovorili su nam na upit jutros kada smo pitali točan razlog odlaska u Švicarsku te kada se očekuje njegov povratak.

Podsjetimo, sinoć nam je Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen kazao kako on uopće ne zna da je Horvatinčić otišao u Švicarsku jer ga ne zastupa u tom predmetu. "Horvatinčiću je izrečena samo zabrana upravljanja automobilima i plovilima, ali nije mu oduzeta putovnica. Naravno da  može napustiti državu ako ima bilo kakvih zdravstvenih problema ili poslovnih obveza", dodao je Došen. I jutros nam je Došen rekao kako se s Horvatinčićem nije čuo desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušali smo doznati što je s Horvatinčićem i od njegovih odvjetnika u slučaju utaje poreza zbog kojeg je jučer trebalo biti održano ročište, no iz odvjetničkog ureda su nam poručili kako nemaju komentara.

Može li se Horvatinčiću oduzeti putovnica?

S obzirom da je vijest o Horvatinčićevom putu u Švicarsku uzburkala hrvatsku javnost, zanimalo nas je zašto mu nije oduzeta putovnica pri izlasku iz pritvora, a glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić za Index je objasnio kako oduzimanje putovnice zaista nije uobičajeno za vrijeme dok se vodi postupak.

"Koliko je meni poznato on je ionako bio u pritvoru samo zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a ne zbog mogućeg bijega, a u pravilu se mjera opreza - oduzimanje putovnice veže uz opasnost od bijega. Mjere opreze ne izriču se preventivno niti nema automatizma prilikom donošenja istih, pa tako nije uobičajeno da se za vrijeme vođenja postupka oduzima putovnica. Mjera opreza je zapravo nekakva zamjena za istražni zatvor. Sjećam se da je Glavaš prije više godina, dok se protiv njega vodio postupak zbog ratnog zločina, otputovao na nogometnu utakmicu u Njemačku za što je dobio dozvolu od suda. Činjenica da se protiv nekoga vodi postupak, a osoba uredno dolazi na sud, ne znači da on mora biti u mjestu gdje se postupak održava, dakle, vođenjem postupka ne uskraćuje se da netko vodi svoju tvrtku u inozemstvu ili da ode na godišnji odmor van države", pojasnio nam je Devčić te dodao kako nadležno Državno tužiteljstvo po novom Zakonu o kaznenom postupku donosi odluku o oduzimanju putovnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara