Horvatinčić se vratio s operacije iz Njemačke: "Kao što vidite, ne skrivam se"

Horvatinčić se vratio s operacije iz Njemačke: "Kao što vidite, ne skrivam se"
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

OSUĐENI poduzetnik Tomislav Horvatinčić, koji je završio u bolnici u Njemačkoj par dana prije nego što se trebao javiti sucu izvršenja zatvorske kazne, operiran je krajem siječnja te se jučer vratio u Hrvatsku.

"Operiran sam prije 16 dana i sad još uvijek traje oporavak, a rezultate novih pretraga i otpusno pismo trebao bih dobiti za pet do šest dana", rekao je danas za Jutarnji list Horvatinčić dok je oko 11 sati ispijao kavu u centru Samobora. 

"Ja sam sad u Hrvatskoj, kao što vidite, i ne skrivam se. Operacija je prošla dobro, ali sam smršavio 6 kilograma i oporavak će potrajati neko vrijeme", rekao je 71-godišnji Horvatinčić. 

Operativni zahvat u Njemačkoj, kojem je podvrgnut 30. siječnja, trajalo je nekoliko sati. Nakon operacije je proveo nekoliko dana u šok-sobi. Dobio je temperaturu i osjećao se, kako kaže, jako loše, a sve su to posljedice raka želuca koji je dobio tijekom zadnjeg sudskog postupka. 

Kada Horvatinčić dobije svu liječničku dokumentaciju iz Sveučilišne klinike u Njemačkoj, gdje je boravio dva tjedna, istu će morati prevesti i dostaviti na Županijski sud u Zagrebu, u Centar za izvršavanje kazne zatvora, kako bi opravdao prethodnu odgodu.

Po Rješenje o izvršenju zatvorske kazne mora doći 9. ožujka, a kada mu ga uruče, mora se u roku od najkasnije tri tjedna javiti na izdržavanje kazne.

Jahtom usmrtio supružnike na jedrilici

Podsjetimo, Horvatinčić je optužen da je 16. kolovoza 2011. kod otočića Lukovnjaka svojom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Pazienza poginuli talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro. Tada 63-godišnji Horvatinčić na svojoj se jahti družio s bankaricom Anicom Dilber Đerđom. Prevelikom brzinom od 26,4 čvora udario je u talijansku jedrilicu te je usmrtio nesretne Talijane.

U drugom suđenju oslobođen na temelju sinkope

Horvatinčiću je sada potvrđena zatvorska kazna koju je u trećem suđenju odredio sudac Ivan Jurišić, nakon što je dvije ranije nepravomoćne presude - prvu osuđujuću, a drugu oslobađajuću zbog sinkope - objavila sutkinja Maja Šupe.

Sudac u trećem suđenju utvrdio da Horvatinčić nije postupao u skladu sa zakonom

Sudac Ivan Jurišić, koji je osudio Horvatinčića na 4 godine i 10 mjeseci zatvora, tijekom izricanja presude rekao je kako Horvatinčić nije postupao u skladu sa zakonom. "S uključenim pilotom je glisirao i nije izviđao kut plovidbe. Udario je jedrilicu sa zastavom Italije", rekao je sudac koji je nakon toga počeo opisivati ozljede koje su dobili Talijani uslijed kojih su preminuli.

"Rekao je da je prebacio na automatsko upravljanje i sjedio za kormilom"

"Optuženik je kazao da su uvjeti na moru bili izvanredni, počeo je glisirati i razvio brzinu do 25 milja, potom je prebacio na automatsko upravljanje i unatoč tome sjedio za kormilom gledajući ispred sebe, a suputnica mu je sjedila s desne strane. Kazao je da je ugledao jedrilicu dva do tri kilometra s desne strane, ali je na oko 400 metara izgubio svijest te ga je suputnica prodrmala, a on se držao za komande, potom se okrenuo i vidio havariju", kazao je Jurišić u obrazloženju presude.

Ustvrdio je kako je sud zaključio da je Horvatinčić počinio kazneno djelo "prema optužnici kako mu je stavljeno na teret".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara