Hotel Libertas u roku od 24 sata mora stišati klima uređaje

"DUBROVAČKI hotel Libertas Rixos mora u roku od 24 sata riješiti buku koju proizvodi njihov hotel, odnosno klima uređaji, a ukoliko to ne urade u zadanom roku slijedi kazna od 100 tisuća kuna", neobična je i izuzetno brza  presuda suda u Dubrovniku, koji je rješavao tužbu susjeda koji žive u blizini ovog hotela.

Naime, prije nešto više od mjesec dana tužbu protiv preglasnih klima uređaja podnijelo je petnaest stanara koji žive u obližnjim ulicama Eugena Kvaternika, Lichtensteinove, Kotorske i Ive Vojnovića, dok je peticiju potpisalo oko 120 susjeda. Uprava Hotela zasada odbija davati bilo kakve komentare, s obzirom da još uvijek nisu dobili službenu odluku suda. 

Uprava obećala riješiti problem

Da će preglasni klima uređaji biti nepremostiv problem, shvatilo se još prošle godine. U veljači ove godine organiziran je sastanak s upravom hotela, koja je obećala riješiti problem od 1. svibnja, odnosno do početka ljetne sezone. Budući da ništa nije učinjeno susjedi su ustali tužbom, koja je za hrvatske primjere "ekspresno" riješena. U tome je svakako pomogao nalaz nadležne inspekcije koja je 9. svibnja izmjerila buku u noćnim satima koja daleko premašuje zakonske norme.

Podsjetimo da je turska tvrtka Rixos Hoteli kupila taj hotel od bugarske tvrtke Moultigroup još u ožujku 2004. i u njegovu obnovu uložila 40 milijuna eura. Hotel se temeljito renovirao, međutim od početka su zabilježeni sukobi sa susjedima, a prošle godine prisilno je i zatvoren od strane inspektora Državnog inspektorata.

Izašli iz gabarita

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, tada je utvrđeno da je Hotel "Libertas Rixos" počeo rad, a da nije pribavio rješenje o ispunjavanju propisanih uvjeta i kategorizacije hotela od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Također, Dubrovčani su ostali i bez plaže ispod tog Hotela, jer im je zapriječen prilaz, što nije u skladu sa zakonom.

No, zanimljivo je kako su susjedi ustali i drugom tužbom protiv hotela i to zbog toga što se u renoviranju hotela izašlo iz gabarita starog hotela. Stoga su tražili od nadležnih institucija da se napravi revizija svih izdanih dozvola za hotel Libertas Rixos, međutim ta tužba, kako saznajemo, još nije dočekala svoje rješenje. Obje tužbe podnesene su u isto vrijeme.

Normalno je izlaziti iz gabarita

Poznato je kako je u Dubrovniku slična zamjerka za izlazak iz gabarita prigodom obnove hotela bila i za Hotel "Hilton Imperijal", međutim tada je reagirao tadašnji ministar prostornog uređenja Ivo Banac koji je zaustavio radove. No, promjenom vlasti, u njegov ured došla je Marina Matulović Dropulić, koja je svoju prvu odluku upravo posvetila Hiltonu i poništenju Bančeve odluke. Tada je član Državnog savjeta za urbanizam, Stijepo Butjer, objasnio javnosti, kako je "sasvim normalno da se prigodom obnove starih hotela izađe iz zadanih gabarita".

I.Ć.
Foto: 6manje14

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara