Hrelja: I umirovljenike treba staviti u Ustav

Hrelja: I umirovljenike treba staviti u Ustav

Foto: Boris Kovačev / Cropix

NAKON presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču Vlada je predložila Saboru da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja proglasi Ustavnim zakonom, a to je pokrenulo lavinu koja će se teško zaustaviti, jer sada i umirovljenici traže da uđu u hrvatski temeljni dokument.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja taj je prijedlog danas iznio na okruglom stolu svoje stranke i HNS-a o mirovinskoj reformi. "U vrijeme kad svi hoće u Ustav, odnosno Ustavni zakon, ja bih se usudio reći da minimum umirovljeničkih prava isto treba u Ustav", kazao je Hrelja.

Neodrživ mirovinski sustav

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav scenarij traženja ustavnih prava mnogih društvenih skupina odmah nakon Vladina prijedloga je predvidio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. "Što ćemo s nezaposlenima, ribarima, poljoprivrednicima, onima koji rade, a ne primaju plaću. Hoće li to sve biti ustavni zakoni", zapitao se tada Milanović.

Na okruglom stolu je zaključeno kako je neodrživ mirovinski sustav u kojemu se stalno smanjuje omjer onih koji uplaćuju doprinose i umirovljenika. Sudionici okruglog stola smatraju da imamo mirovinski sustav kojega karakterizira nesigurna budućnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara