HRT Latinovu slobodu govora "nagradio" manjom plaćom i opomenom pred otkaz

SVOJU otvorenost prema slobodi govora i izražavanju mišljenja HRT je najbolje pokazao kaznivši voditelja "Latinice" Denisa Latina s trideset posto manjom plaćom za mjesec listopad, kao i opomenom pred otkaz. Urednik "Latinice" na poziv nam kratko odgovara: "Nemam komentara".

No, doznajemo kako su čelnici HRT-a, točnije Vanja Sutlić, napad na Hloverku Novak Srzić, za koju Latin nije imao lijepih riječi po njezinu izboru za glavnu urednicu Informativnog programa HTV-a, shvatili kao napad na Programsko vijeće HRT-a, kao i čitavu Upravu.

Latina su, po svemu sudeći, "koštale" usporedbe Hloverke s kameleonom i metlom, kao i izjave da je njezin povratak na HRT, spomenutu televiziju "vratio deset godina unazad".

Latin je, podsjećamo, bio jedan od rijetkih koji su po izboru Hloverke Novak-Srzić za glavnu urednicu Informativnog programa HTV-a, otvoreno progovorio što o tome misli, dok su se ostali, uglavnom oni iz njezina sektora, toga pribojavali, kako ne bi bili sankcionirani. Njihovi su strahovi, pokazalo se, bili opravdani.

Latin je sankcioniran i zbog izjava da je Novak-Srzić bliska s političarima, da je njezin izbor za glavnu urednicu Informativnog programa bio čista namještaljka od njenog odlaska pa sve do ponovnog dolaska na HRT, da je nekompetentna, te da je njezino imenovanje na HRT-u politička, a ne profesionalna stvar.

Političari su, kako je Latin svojevremeno kazao, izvršili pritisak na Vijeće HRT-a, dodavši da to puno govori o njemu i njegovoj povezanosti s jedinom hrvatskom javnom televizijom. Govorio je i da je razdoblje od 1995. do 2000. bilo "najstrašnije u povijesti hrvatskih medija", kao i da je HRT krasila "povezanost s režimom".

Sve to, smatraju čelnici HRT-a, narušilo je ugled njihovoj televizijskoj kući.

U negativnom smislu govorio je i o pojedinim emisijama HRT-a, kao što su "Motrišta" i "Otvoreno", a u kojima je, kako je kazao, bilo dosta govora mržnje. U razgovoru za Index jednom je prilikom Hloverkine promjene na HRT-u odnosno otkaze koje je podijelila, prokomentirao riječima "Besposlen pop i jariće krsti".

B.S.
Foto: Mape

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara