HRT odgovorio zašto su o vjeronauku pitali samo crkvenjake, ovo morate vidjeti

HRT odgovorio zašto su o vjeronauku pitali samo crkvenjake, ovo morate vidjeti
Screenshot: HRT

HRT nam je odgovorio na upit zašto su u dio jučerašnje emisije "Dobro jutro, Hrvatska" u kojem je tema bio vjeronauk u školama pozvali samo crkvenjake.

Javna televizija koju smo prisiljeni plaćati u goste je da odgovaraju na pitanje je li vjeronauk u školama potreban pozvala troje gostiju, sve žestoke zagovaratelje vjeronauka u školama. 

Pozvali samo crkvenjake koji od vjeronauka u školama imaju osobni interes

Pozvali su članicu Stručne radne skupine za katolički vjeronauk Tihanu Petković koja je inače vjeroučiteljica, svećenika don Mihovila Kurkuta koji je istovremeno ravnatelj katoličke izdavačke kuće Salesiana te vjeroučitelja Marina Miletića koji predaje u riječkoj gimnaziji. 

Osim što je televizija koju moramo plaćati, dakle, temi pristupila potpuno jednostrano, u goste su pozvali ljude koji u vjeronauku u školama imaju i osobni interes. 

Vjeroučiteljica koju su pozvali zaposlena je kao članica Stručnog povjerenstva za izradu kurikula za vjeronauk, svećenik izdaje katoličke knjige i udžbenike za vjeronauk, a vjeroučitelj predaje vjeronauk u školama. 

Dio emisije posvećen vjeronauku u školama bio je, usput, toliko bizaran da se pričalo i o afinitetima svećenika i vjeroučitelja prema Torcidi i Armadi, a vjeroučitelj iz riječke gimnazije vjeronauk u školi branio je na HRT-u doslovno ovako: "Helou, ljudi, čemu izmišljanje tople vode?!"

HRT je postupio suprotno vlastitom Etičkom kodeksu, a zbog benignije stvari su smijenili Novokmeta

I zdravorazumski je potpuno jasno da se HRT ponio potpuno neprofesionalno, a upravo to govori i njihov vlastiti Etički kodeks u kojem piše da "program HRT-a mora biti uravnotežen te se mora poštovati pravilo 'druge strane'. Moraju se ravnopravno i ravnomjerno predstaviti suprotstavljena stajališta i mišljenja te njihovi nositelji." 

Zanimljivo je i da je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić samo nekoliko sati nakon ove emisije poslao otvoreno pismo medijima kao reakciju na bojkot javne televizije, u kojem je ustvrdio da je HRT objektivan.

Valja podsjetiti da je HRT svojedobno smijenio tadašnjeg urednika emisije "Otvoreno" Domagoja Novokmeta zbog toga što u emisiju nije pozvao predstavnika DORH-a, na što su se požalili iz DORH-a, iako tada u studiju nisu bili gosti samo jedne strane kao što je to bio slučaj jučer. 

Iz HRT-a su u međuvremenu odgovorili na naš upit, a doista ga je teško prepričati. Recimo samo da na HRT-u smatraju da su za davanje informacija o vjeronauku u školama dovoljni samo vjeroučitelji i svećenik, da je argument za takav pristup to što "90 posto djece ide na vjeronauk" te da s javne televizije nisu uspjeli poslati ni pravopisno ispravno priopćenje.

Prenosimo ga u cijelosti, u izvornom obliku. 

Odgovor HRT-a na naše pitanje teško je prepričati

"Tema  emisije Dobro jutro  Hrvatska je vjeronauk u školi i što donosi novi kurikul predmeta vjeronauk. Tema je prije svega aktualna u svjetlu reforme obrazovanja. 

Roditelji, čija djeca njih 90 posto od ukupno pola milijuna učenika koliko ih je u osnovnim i srednjim školama- izabralo je izborni predmet vjeronauk,  imaju pravo znati što taj predmet donosi novog, i kako se uopće vjeronauk obrađuje.

Gosti  u emisiji bile su osobe koje neposredno rade s djecom. Emisija naime, nije ni bila zamišljena kao sučeljavanje, već kao informacija o predmetu koji 28 godina postoji kao izborni predmet.

U emisiji je bilo riječi o iskustvima s tim izbornim predmetom, odnosno bila je to prilika da se argumentira dali je  vjeronauku  mjesto u školi..

Također, bila je to prilika i da se ljude kojima je poslanje rad s djecom kroz vjeronauk, ali i u župnoj zajednici, pita za komentare o aktualnim zbivanjima koje je pokrenuo papa Franjo i krenuo u "razračunavanje" s onima koji upravo suprotno rade tom poslanju i zlostavljaju djecu", napisali su s HRT-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara