Hrvat među prvim strancima koji su u Srbiji kažnjeni zbog prebrze vožnje

Hrvat među prvim strancima koji su u Srbiji kažnjeni zbog prebrze vožnje

Foto: Hina

PROMETNA policija MUP-a Srbije počela je naplaćivati kazne za prekoračenje brzine na autocestama, a među prvim kažnjenim vozačima iz inozemstva je i jedan Hrvat, kojemu je prekoračenje izmjereno na dionici između naplatnih postaja Šid i Šimanovci, od graničnog prijelaza Bajakovo-Batrovci prema Beogradu.

Prvog dana primjene propisa napisane 24 kazne

Ograničenje brzine na autocestama u Srbiji je 120 kilometara na sat, a kako prenosi Radio-televizija Srbije, prvog dana primjene propisa o mjerenju prosječne brzine na toj su relaciji kažnjena 24 vozača, među kojima 21 iz inozemstva.

"Cilj mjerenja srednje brzine nije sankcioniranje, već odvraćanje vozača od prekoračenja brzine. Primjer za to je gospodin iz Hrvatske koji je imao prosječnu brzinu od 171 kilometar na sat i koji je pošao na sastanak u Leskovac. On bi svakako, i da nije zaustavljen, do Leskovca napravio niz prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja", rekao je za RTS zamjenik šefa Prometne policije Boban Milinković.

Prekoračenja najčešće do 40 km/h


Izmjerena prekoračenja prvog dana bila su najčešće do 40 kilometara na sat, od kojih tri iznad 160 kilometara. Rekorder je bio Turčin koji je vozio više od 200 kilometara na sat.

Mjerenje prosječne brzine između naplatnih postaja u Srbiji službeno je počelo od ponedjeljka. Vozačima iz inozemstva prometna policija naplaćuje kazne na licu mjesta, a domaćim vozačima prekršajne prijave šalju se na kućnu adresu.

Kazne od 25 do 1680 eura


Za prosječnu brzinu između 121 i 140 kilometara na sat kazna je 3000 dinara ili nešto više od 25 eura.

Za brzinu od 141 do 160 kilometara na sat kazna je oko 42 eura, između 161 i 180 kilometara na sat od 50 do 170 eura, s tim da će domaći vozači dobiti tri kaznena boda, uz oduzimanje vozačke dozvole na rok od najmanje 30 dana.

Za prosječnu brzinu između 181 i 200 kilometara na sat novčana kazna kreće se između 125 i 250 eura, a domaći vozači dobivaju šest kaznenih bodova i oduzima im se vozačka dozvola na najmanje tri mjeseca.

Za ekstremnu vožnju iznad 201 kilometar na sat vozač će platiti od 850 do 1680 eura i dobiti 15 dana zatvora, 14 kaznenih bodova te ostati bez vozačke dozvole najmanje osam mjeseci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara