Hrvat osuđen na uvjetnu kaznu zbog nacističkog pozdrava na Bleiburgu, molio je sud za milost

Hrvat osuđen na uvjetnu kaznu zbog nacističkog pozdrava na Bleiburgu, molio je sud za milost
Foto: Hina, ORF

KAKO javlja austrijski ORF, 51-godišnji Hrvat koji je na Bleiburgu uhićen zbog nacističkog pozdrava danas je na sudu u Klagenfurtu priznao svoju krivicu, te je osuđen na tri godine zatvora što je preinačeno u 15 mjeseci uvjetne kazne.

Riječ je o prvoj presudi povezanoj s uhićenjima tijekom ovogodišnje komemoracije na Bleiburgu, koja je godinama figurirala kao ustaški dernek, i koju su stoga europski mediji počeli opisivati kao “najveće neonacističko okupljanje u Europi”. Do kraja mjeseca će pred sud biti izvedeni i ostali uhićeni Hrvati, koji su proteklih mjesec i nešto dana proveli u istražnom pritvoru, što pokazuje da se austrijsko pravosuđe odlučilo strogo obračunati s nacističkim i ustaškim ispadima na skupu kod Bleiburga, koji su godinama bili uobičajena pojava.

Priznao krivicu, opravdavao se alkoholom i ubijenim djedom ustašom

51-godišnji Hrvat se pred sutkinjom Michaelom Sanin obilato posipao pepelom i izražavao kajanje: izjavio je kako je bio pijan (doista, izmjereno mu je 1,2 promila alkohola u krvi nakon hapšenja), da su ga prijatelji nagovorili da ide na komemoraciju, da ga je ponijelo kada je ugledao HOS-ovu zastavu pa je skoro refleksno ruku podigao u nacistički pozdrav (što je zapravo logično ako se zna koju je ideologiju baštinio HOS), te da su mu djed i ujak bili ustaški vojnici koji su navodno ubijeni na Bleiburgu. Tronutim je glasom istaknuo da nikako ne podržava nacističke ideje i da se jako kaje zbog svog čina te da mu je jako žao.

Dotični je inače i izvikivao ustaški pozdrav “Za dom spremni”, ali to nije direktno zabranjeno austrijskim Zakonom o zabrani nacističkih simbola. Ipak, tužiteljica Ines Küttler podsjetila je da su ustaše bili bliski saveznici Hitlera i Mussolinija, te je tražila da se dotičnog strogo kazni. Odvjetnica optuženog Hrvata Ksenija Omatova je pak naglašavala njegovu alkoholiziranost i da je već proveo mjesec dana u istražnom zatvoru.

ORF podsjeća da skup na Bleiburgu svake godine privlači neonaciste i filoustaše

Presuda još nije pravomoćna, jer će austrijsko Državno odvjetništvo iz Klagenfurta tek odlučiti hoće li se žaliti.

ORF još podsjeća da komemoracija na Bleiburgu svake godine privlači brojne neonaciste i simpatizere ustaša, te da je ove godine bilo i protuprosvjeda, a da je cijeli događaj nadziralo tri tisuće austrijskih policajaca. Vrijedi napomenuti kako se skup na Bleiburgu događa u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, te da očito predstavlja veliku vanjskopolitičku, ali i moralnu blamažu za Hrvatsku.

U svakom slučaju, prva je presuda ove godine uhićenima na Bleiburgu pokazala da se neonacistički ispadi više neće tolerirati. Ako već Hrvati to nisu mogli naučiti u Hrvatskoj, naučit će ih Austrija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara