Hrvati u tuđini dobivaju dušebrižnika: Svećenik iz Slavonije odlazi u Irsku

Hrvati u tuđini dobivaju dušebrižnika: Svećenik iz Slavonije odlazi u Irsku

Foto:

NEKOLIKO tisuća Hrvata odselilo je u Irsku trbuhom za kruhom, a za njima će uskoro stići i prvi hrvatski misionar. Naime, od 1. rujna počinje nova služba 29-godišnjeg svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Josipa Levakovića koji će tog dana stupiti na dužnost prvog dušobrižnika Hrvatske katoličke misije u Dublinu, piše Glas Slavonije.

Procjenjuje se da je u Irskoj oko deset tisuća Hrvata, pa se stvorila potreba za trajnom prisutnošću domaćeg svećenika u Irskoj. Ovdašnja Katolička crkva potaknuta je tako da osnuje Hrvatsku katoličku misiju.

Do sada je dušobrižništvo o vjernicima iz Hrvatske u Irskoj vodio pater Ljubomir Šimunović, iz HKM-a u Londonu, a odsada će to na licu mjesta činiti vlč. Levaković kao službeni dužobrižnik za Hrvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na zajedničkom zasjedanju biskupa Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH bio je i dr. Tomislav Markić, povjerenik za inozemnu pastvu pri HBK-u. Rekao je tada kako je bio u Dublinu i slavio svetu misu te da mu se, s obzirom na populaciju, njezinu brojnost na misi i atmosferu, činilo kao da je na susretu mladih. Uvidio je potrebu za osnivanjem stalne hrvatske katoličke misije, koju dosad u Irskoj nismo imali. Biskupi su razgovarali i uperili tada pogled u našeg nadbiskupa Đuru Hranića, da bi on trebao poraditi na tome, odabrati među ovdašnjim svećenicima nekoga za novu službu, nekoga tko će uspostaviti i proći prve korake HKM-a u Dublinu", rekao je vlč. Levaković koji u Irsku odlazi s mjesta župnika u Župi Kraljice Svete Krunice u Kuševcu.

Objasnio je kako Hrvati u Irskoj, nakon što su riješili osnovna egzistancijalna pitanja, sada trebaju i duhovnu potporu.

"Možeš imati dobru kuću i dobru plaću, no ako tvoje duhovno stanje nije na jednoj razini, ako duša nije na nivou tijela, samo tijelo ostat će ležati. S obzirom na to da HKM u Dublinu kreće od samoga početka, a i prvi dušobrižnik u toj službi, i ja ću s njima prolaziti prve korake, prolaziti s njima radosti, žalosti, tjeskobe, nade…", objasnio je Levaković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara