Hrvati i Slovenci u SAD slave 30. obljetnicu "polka-misa"

VEĆ godina hrvatski i slovenski iseljenici u SAD-u okupljaju se zajedno u katoličkim crkvama na tzv. "polkamisama" koje je potaknuo jedan svećenik, otac Frank Perkovich, čovjek hrvatskih i slovenskih korijena.

On se dosjetio da glazbom, koja vjernike podsjeća na njihovu staru domovinu i kulturne korijene, spoji korisno s ugodnim, te privuče k bogoslužju veći broj ljudi, posve u skladu s normama američkog religioznog marketinga.

Prva izvorna "polka-mass" održana je 5. svibnja 1973. godine u katoličkoj crkvi svetog Uskrsnuća u Evelethu (Minesota), a postupno se proširila i na ostale krajeve u kojima žive američki Slovenci i Hrvati, ali i ostale iseljeničke zajednice slavenskog i germanskog podrijetla preko "velike bare".

"Polka-mise" danas su u SAD-u nakon trideset godine uvriježeni glazbeni i etno-fenomen o čemu svjedoči i golema ponuda takve glazbe koja se može naći na nosačima zvuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otac Perkovich i njegove polka-skupine poput "The Perkatones", "The Polka Masters" nastupili su od tada na mnogim mjestima i u crkvama širom SAD-a.

"To je misa za narod jer je došla iz puka, a kasnije ju je prihvatila i crkvena hijerarhija", tumače uspjeh ove glazbe i bogoslužja uz etno-zvuke Perkovichevih poklonika povjesničari spomenutog žanra.

Otac Perkovich ušao je 1991. godine u "Polka Hall of Fame", a 1983. godine održao je polka misu i u bazilici svetog Petra u Rimu prilikom audijencije kod pape Ivana Pavla II.

(Hina) fl am

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara