KORONAVIRUS

Hrvati iz BiH će moći kod nas bez ograničenja. Je li Beroš zaboravio izjavu Markotić?

Hrvati iz BiH će moći kod nas bez ograničenja. Je li Beroš zaboravio izjavu Markotić?
Foto: Pixsell

ZBOG pogoršanja epidemiološke situacije u trenutku u kojem u zadnja 24 sata imamo rekordnih 116 novozaraženih koronavirusom, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da se ide u postroženje mjera za ulazak u Hrvatsku. Međutim izjavio je kako mjere samoizolacije neće vrijediti za hrvatske državljane iz BiH, i to zbog, kako navodi, odluka EU koje su na snazi od 1. srpnja.

>>Beroš najavio nove mjere i upute, postrožit će mjere na granicama

Osim njih, isto važi i za sve državljane zemalja EU - tko god ima državljanstvo neke od EU zemalja može normalno ući u Hrvatsku.

"Uvest ćemo strože kriterije za ulazak u Hrvatsku, bit će to ili samoizolacija od 14 dana ili kraća samoizolacija uz obvezno testiranje", rekao je. Nije naveo na koje se to zemlje odnosi, no za pretpostaviti je da se radi o susjedima iz BiH i Srbije, zemalja koje i dalje bilježe veliki porast novozaraženih.

Sjetimo se izjave Alemke Markotić: "Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa"

Tako će se, po svemu sudeći, stanovnike BiH probirati po državljanstvu i bez obzira na to što žive u BiH, ako imaju hrvatsko državljanstvo, te će osobe moći ući u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja. Istovremeno stanovnici BiH koji nemaju hrvatsko državljanstvo će, sudeći po današnjim Beroševim izjavama, morati u samoizolaciju.

Ovdje valjda podsjetiti na izjavu šefice zagrebačke bolnice Fran Mihaljević, Alemke Markotić, koja je krajem lipnja, kad su zatvorene granice s BiH, izjavila da dvojni državljani ne mogu ući u Hrvatsku.

"Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa", rekla je tada.

>>Markotić: Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa

Još uvijek se čeka konkretna odluka Kriznog stožera, no Beroš je posljednjom izjavom dao naslutiti da će se dogoditi upravo to - bez obzira na to što je netko stanovnik iste države, neće vrijediti ista pravila za sve.

Beroš se pozvao na odluku EU koja je na snazi od 1. srpnja. Podsjetimo, zemlje EU su od 1. srpnja otvorile granice prema 15 država, među kojima su Srbija i Crna Gora, a Hrvatska je tom popisu dodala i BiH. Ograničenja su ukinuta i za hrvatske državljane koji ulaze u Hrvatsku iz neke od ove četiri zemlje.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara