Hrvati iz Srbije traže da Srbija osudi i sankcionira antihrvatske grafite

Hrvati iz Srbije traže da Srbija osudi i sankcionira antihrvatske grafite
Foto: HINA/ Velimir Ilić

DEMOKRATSKI savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) zahvalio je u petak domarima Osnovne škole "Filip Kljajić'' u Beogradu što su prebojili grafite s izrazima mržnje spram Hrvata, istodobno izrazivši zabrinutost zbog ponovnog izostanka bilo kakve reakcije službenih institucija u Republici Srbiji na prijeteće poruke upućene Hrvatima u javnom prostoru.

Desetak dana na zidovima beogradske škole stajali su grafiti "Četnici", "Granate na Hrvate", "Vukovar", "Knin", "Smrt komunizmu", "Ratko Mladić", "Ja sam četnik", "Devojke vole četnike", no tek poslije objave u medijima grafiti su prebojeni.

DSHV izrazio zabrinutost zbog izostanka reakcije državnih institucija

"Prvotnu argumentaciju koju je pojedinim medijima iznio ravnatelj škole držimo pomalo uvredljivom jer je izostanak uklanjanja grafita mržnje pravdao nedostatkom sredstava, a nastojanje da se uklanjanje grafita stavi u nadležnost nastavnice likovnog i njezinih učenika smatramo simpatičnim, no ne i primjerenim, jer ono treba biti poduzeto od nadležnih institucija i mjerodavnih tijela'', navodi se u priopćenju DSHV-a.

"Stoga još jednom izražavamo zabrinutost zbog izostanka reakcije državnih institucija i nositelja vlasti, koji se ne očituju zbog ovakvih pojava u srbijanskome društvu, dok istodobno svoju pozornost usmjeravaju na slične događaje koji se zbivaju u susjednim zemljama", dodaje se u priopćenju jedine političke stranke hrvatske manjine u Srbiji.

Hrvati u Srbiji nastoje biti integralni dio srpskog društva

"U društvu koje je posvećeno europskim integracijama, kao što je slučaj u Srbiji, ovakve negativne pojave institucije Republike Srbije moraju ne samo javno osuditi već adekvatno sankcionirati. Tim prije, jer Hrvati u Republici Srbiji i njihove institucije nastoje biti integralnim dijelom srbijanskog društva, predstavljaju zajednicu koja je i jedna od najsnažnije proeuropski orijentiranih te nastoji dati svoj puni doprinos napretku Srbije u EU integracijama'', ističe se u dopisu DSHV-a u kojem se zaključuje da izostanak reakcije državnih tijela dodatno u hrvatsku zajednicu unosi nemir i strah.

Ovo je drugi slučaj ispisivanja antihrvatskih grafita u posljednjih dvadesetak dana.

Početkom rujna u Novome Sadu osvanula je prijeteća poruka "Ubij Hrvata da šiptar nema brata'', što je gradska služba po dojavi medija brzo prebojila.

Pogoršala se društvena klima u Srbiji

U komentaru za Radio Slobodna Europa Aleksandar Popov iz organizacije civilnog društva "Centar za regionalizam'' kaže da je očito da se društvena klima u proteklih nekoliko godina pogoršala.

"Ovi grafiti su znak da ono što se događa općenito u društvu i poruke koje se šalju putem raznih medija ili od naših političara padaju na plodno tlo, posebno kod mladih koji nemaju dovoljno životnog iskustva, koji nažalost žive u jednoj zatrovanoj atmosferi i koji su zbog takve atmosfere skloni nacionalističkim ispadima'', naveo je Popov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara