Hrvati masovno kupuju stare dizelaše koje Nijemci zabranjuju

Hrvati masovno kupuju stare dizelaše koje Nijemci zabranjuju
123rf/Screenshot FAZ

NAKON što su u njemačkoj automobili dizelaši izašli iz mode zbog zagađenja za okoliš koje proizvode, ali i najave nekoliko velikih gradova da će zabraniti automobile na dizel gorivo, njemački mediji javljaju da je na tamošnjem tržištu drastično pala prodaja dizelaša, a još više rabljenih dizelaša. Neki trgovci autima čak odbijaju imati dizelaše u svojoj ponudi.

No, istovremeno se značajno povećao broj dizelaša koje Njemačka izvozi. Na to upozorava Christian Kille, stručnjak s Instituta za primijenjenu logistiku pri Visokoj školi Würzburg-Schweinfurt, koji je analizirao službene podatke o prodaji dizelaša u Njemačkoj i njihovom izvozu te prodaji u inozemstvu, javlja Frankfurter Allgemine Zeitung.

Hrvati i Ukrajinci ludi za njemačkim dizelašima

Prema njegovoj studiji, izvoz dizelaša se u odnosu na prošlu godinu povećao za 20 posto, s time da je najveći broj dizelaša izvezen u Italiju, pa Austriju i Francusku. No, najveći pojedinačni skok je zabilježen za Hrvatsku, koja je nakon što su Nijemci odbacili korištenje dizelaša počela iste masovno uvoziti. Hrvati su u odnosu na 2016. godine uvezli čak 89,6 posto dizelaša iz Njemačke!

Njemačke dizel automobile rado kupuju i u Ukrajini, te u Bugarskoj i Rumunjskoj, pokazuju službene statistike.

No, to istovremeno znači da automobili, koje Nijemci smatraju toliko velikim zagađivačima okoliša da ih tamo skoro nitko više ne kupuje, preplavljuju tržišta drugih država u kojima očito nije toliko razvijena svijest o zaštiti okoliša.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara