Hrvati na međunarodnim tjeralicama: Od Ante Gotovine do Ivice Todorića

Hrvati na međunarodnim tjeralicama: Od Ante Gotovine do Ivice Todorića

Foto: Hina/YouTube/Index

IVICA Todorić, formalni vlasnik propalog koncerna Agrokor, nije naravno prvi poznati i moćni Hrvat i domoljub koji se zbog problema s domaćim pravosuđem odlučio napustiti Lijepu našu, pa je za njime raspisana međunarodna tjeralica.

Podsjećamo i na druge poznate bjegunce od hrvatskog pravosuđa, među kojima se nalaze bivši premijeri, generali HV-a i, naravno, tajkuni koji su na sumnjive načine i zahvaljujući svojoj bliskosti s HDZ-om u pljačkaškoj privatizaciji devedesetih neko vrijeme figurirali kao stupovi društva.

Ivo Sanader

Bivši lider HDZ-a (2000. - 2009.) i premijer vlade RH (2003. - 2009.) u bijegu pred hrvatskim pravosuđem našao se krajem 2010. godine. DORH je 9. prosinca od sabora zatražio ukidanje zastupničkog imuniteta Sanaderu radi pokretanja kaznenog postupka. Sanader je svega par sati nakon toga napustio Hrvatsku, a nakon što mu je sabor skinuo imunitet, izdana je tjeralica. Sanader je brže-bolje otputovao u Austriju i kupio avionsku kartu za SAD, no ipak je već sljedeći dan uhićen na autoputu u Austriji, u autu koji je vozio njegov brat. Završio je u austrijskom zatvoru, u kojem je proveo nekoliko mjeseci. Dugi postupak izručenja na kraju je sam skratio odlukom da ga se izruči Hrvatskoj. Uslijedila je dugogodišnja pravosudna sapunica u kojoj Sanader i dalje nije pravomoćno osuđen, nego se slobodno šeta Zagrebom.

Branimir Glavaš

General HV-a, slavonsko-baranjski župan, istaknuti HDZ-ovac Branimir Glavaš nije bio spreman suočiti se sa zatvorskom kaznom nakon što je osuđen za ratni zločin zbog ubijanja srpskih civila u Osijeku tijekom Domovinskog rata. Sudski postupak je okončan 8. svibnja 2009. prvostupanjskom osuđujućom kaznom zatvora u trajanju od 10 godina. Glavaš je prethodno simulirao štrajk glađu kada je odveden u pritvor te je uspio izboriti da se brani sa slobode. Tako je tri dana prije prvostupanjske presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, s kojom tada Hrvatska nije imala sporazum o izručenju. Na kraju je smanjenu kaznu odslužio u bosanskom zatvoru, a onda mu je i Ustavni sud ukinuo presudu. Danas je saborski zastupnik, a za ratne zločine mu se ponovno sudi.

Josip Gucić

Jedan iz plejade HDZ-ovih tajkuna devedesetih koji je bio i izdašni financijer stranke Franje Tuđmana, već je godinama u bijegu od hrvatskog pravosuđa koje ga je zbog malverzacija osudilo na osam godina zatvora. Živi sam i bolestan u Beogradu, a od izručenja Hrvatskoj ga spašava činjenica da uz hrvatsko ima i srbijansko državljanstvo, kao pravi hrvatski domoljub. Grupacija Gucić krajem devedesetih imala je dvadesetak firmi s oko šest tisuća zaposlenih, među kojima i divovi poput riječkog Brodokomerca, zagrebačkog Ferimporta i tekstilne industrije NIK. Gucić je pak prethodno proveo 30 godina u Njemačkoj baveći se biznisom. “Sve mi je rasprodano i pokradeno. Ništa nisam privatizirao nego sam spasio male tvrtke. Nikome nisam ostao dužan niti lipe”, jadao se prije par godina iz Beograda Gucić u medijima, dodavši i ovaj patetični biser: “Nitko ne zna kako je biti sada Josip Gucić i kako mu je biti u bijegu. Želite znati? Teško. Pogotovo psihički! Nisam Sanader koji je pokrao državu. Nisam političar niti sam bio stranački opredijeljen.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ivan Radošević

Još jedan tajkun kojeg od hrvatskog zatvora spašava dvojno državljanstvo, u ovom slučaju njemačko. Radošević se iz Njemačke početkom devedesetih vratio u Hrvatsku te je razvio prijateljske veze s nizom HDZ-ovaca. Uslijedila je privatizacija u kojoj se Radošević domogao najveće tvornice stočne hrane u Hrvatskoj, Zagrepčanke, Tvornice autobusa Zagreb (TAZ) i riječke autobusne kompanije Autotrans. Prve tri kompanije pod njegovom upravo odlaze u stečaj, dok Autotrans jedini preživljava Radoševićev poduzetnički talent. Hrvatska je od Njemačke zatražila izručenje zbog niza sudskih procesa u kojem je optužen za različite malverzacije, ali Njemačka je to odbila. Radošević i danas slobodno živi u Berlinu.

Ante Gotovina

Proslavljeni general HV-a bio je u bijegu od hrvatskog pravosuđa od 2001. do kraja 2005., kada je uhićen na španjolskim Tenerifima, u hotelu Bitácora. Gotovina je 2001. optužen na Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu za ratne zločine, no nije se predao hrvatskim vlastima, nego je nestao u nepoznatom pravcu. Što je radio i gdje je sve bio te četiri godine i danas, kada je oslobođen optužbi i ugledni je uzgajivač tuna, nije poznato, no njegov je bijeg značajno zakomplicirao i usporio ulazak Hrvatske u Europsku uniju. U Haagu je prvostupanjski osuđen na 24 godine zatvora, no drugostupanjski je oslobođen i pušten na slobodu. Po dolasku u Hrvatsku ekstatično je dočekan na Trgu bana Jelačića te se danas smatra jednim od najvećih heroja Domovinskog rata.

Miroslav Kutle

Tajkun hercegovačkog porijekla koji je postao paradigmatski primjer HDZ-ovske pljačkaške privatizacije devedesetih, svoj uspon započeo je iz restorana Globus, u kojem se okupljala HDZ-ova elita. Nakon 2000. našao se u više procesa pred hrvatskih pravosuđem, ali se skoro svaki put na ovaj ili onaj način izvukao. Konačno je prema pravomoćnoj presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 15. lipnja 2009. godine, a koju je djelomično u pogledu kaznene sankcije preinačio Županijski sud, Kutle u Hrvatskoj bio osuđen na kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora za zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Pobjegao je u BiH. Hrvatska je za njim 2010. raspisala crvenu Interpolovu tjeralicu, no i Kutle je jedan od onih koji su imali dvojno državljanstvo. Kao državljanin BiH sklonio se u tu državu i nikad nije izručen. Njegov odvjetnik Damir Alagić tada je ustvrdio da Kutle nije u bijegu jer ima državljanstvo BiH, koja je pak odbila izvršiti spomenutu presudu. Kutlin odvjetnik onda je izjavio da njegov klijent ne planira odlazak iz BiH, u kojoj je “slobodan građanin”. Tako je i danas.

Hrvoje Petrač

Još jedan poduzetnik ili “poduzetnik” koji se uzdigao tijekom devedesetih, s unukom HDZ-ova lidera Franje Tuđmana Dejanom Košutićem osnovao je Kaptol banku koja je kasnije naravno propala. Petrač je onda u medijima i sudskim svjedočenjima povezivan s organiziranim kriminalom u Zagrebu, a konačno je osuđen na 3,5 godine zatvora za organiziranje otmice sina bivšeg generala Vladimira Zagorca, inače dotad bliskog frenda. Petrač se dao u bijeg te je 2006. uhićen u Grčkoj. Tada je zaprijetio premijeru Ivi Sanaderu - kojeg je nazivao “Smranader” - da je “počinio političko samoubojstvo”. Tijekom ponovljenog suđenja Hrvoje Petrač optužio je generala Zagorca za krađu dijamanata iz Ministarstva obrane. Iz zatvora u Popovači izišao je u studenom 2011.

Vladimir Zagorec

Navodno najodlikovaniji general HV-a s 13 odličja koji pritom nije vidio front, Vladimir Zagorec je u MORH-u iz ere Gojka Šuška bio zadužen za logistiku. Predsjednik Stipe Mesić ga je nakon famoznog generalskog pisma umirovio, što je Zagorcu otvorilo prostor da se počne i izvan MORH-a baviti biznisom. Nakon početnih uspjeha stvari su krenule nizbrdo za bivšeg generala, kojemu je propao građevinski biznis u suradnji s Hypo bankom, a bivši frend Petrač ga je - nakon što mu je oteo sina - dodatno utopio na sudu s već spomenutom pričom o ukradenim dijamantima. Zagorec je tada po tjeralici iz Hrvatske uhićen u Austriji te onda i izručen. Osuđen je na sedam godina zatvora. Iz hrvatskog zatvora izašao je 2015., no onda je na optuženičku klupu u aferi Hypo sjeo u Austriji te je tamo u travnju ove godine nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. Žalio se i čeka odluku hoće li opet iza rešetaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara