"Hrvati su licemjeri - lete na Kosovo, a u Srbiju neće"

IAKO JE od hrvatskog priznavanja nezavisnosti Kosova prošlo tek tjedan dana, nacionalna avio kompanija Croatia airlines već najavljuje otvaranje linije Zagreb-Priština, piše Kurir, dodajući da je hrvatsko navodno odugovlačenje sa priznavanjem Kosova bilo licemjerno.

Iz gledišta srpskog tabloida, osim primjera avioprijevoznika koji se odlučio na uspostavu veze sa Prištinom i Podgoricom, "dok o takvom pothvatu sa Srbijom još ne razmišlja", licemjerje dokazuju i podaci za koje pišu da su ih objavili hrvatski mediji, o tome kako su mnoge hrvatske tvrtke već otvorile svoja predstavništva u Prištini; samo neke od njih su INA, Ledo, Belupo i Podravka, dok ostali svoje proizvode plasiraju preko zastupnika.

Navode kako je priznavanje Kosova daleko od političke odluke bivših jugoslovenskih republika, već je motivirano prije svega novcem. To, smatraju, pokazuje i činjenica da su Hrvati posljednjih godina sudjelovali u četiri privatizacije kosovskih firmi, a Kosovari očekuju i uključivanje hrvatskih građevinaca u izgradnju dijela autoceste od Drača preko Tirane do Prištine i srpske granice.

Slovenci ipak mrvicu pametniji od Hrvata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tabloid piše i kako su Hrvatima trn u oku, bar "što se tiče ekonomske ekspanzije na Kosovu, upravo komšije Slovenci", pa kažu kako ovdašnji mediji pišu o postojanju hotela "Gorenje" u Prištini, te da se Slovenci nisu zamarali s problemima oko potpisivanja bilateralnog ugovora o zračnom prometu, koji su davno uspostavili sa Prištinom.

"Oni su se i ovoga puta pokazali mnogo vještijima u poturanju svojih privrednih interesa u inozemstvu. Primjera radi, Telekom Slovenije partner je kosovskog mobilnog operatera 'Ipka', a samo u zadnjih godinu dana Slovenci su na Kosovu uložili oko 500 milijuna eura", dodajući kako je zagrebački "Ericsson Nikola Tesla" na mobilnoj mreži na Kosovu zaradio na 37 milijuna eura vrijednom poslu kada su isporučili i u rekordnom roku montirali opremu za Ipko.

C.D.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara