Hrvati "u mraku" oko Krškog: Prva službena obavijest tek oko 22 sata

I DOK SU sve države susjede Slovenije, kao i neke od udaljenijih članicama Europske unije znale za kvar na reaktoru Nuklearne elektrane Krško u popodnevnim satima, a do središnjih informativnih emisija su imali i utješne riječi svojih ministarstava okoliša, Hrvatska je prvu službenu vijest dobila tek oko 22 sata.

Prvo nas je u Ministarstvu okoliša dočekalo opravdanje da nisu nadležni nad eventualnim nuklearnim havarijama, nego je to u nadležnosti Ministarstva zdravstva i Ministarstva gospodarstva. Pokušali smo od ministra Darka Milinovića doznati zašto su jedino stanovnici ove zemlje informacije o kvaru dobiti jedino od stranih vlasti. I zašto su sve države u blizini Slovenije imale u svojim središnjim dnevnicima ovu vijest i reakcije ministarstva, osim Hrvatske, a Europska komisija je čak stigla poslati i upozorenje.

Mucanje

U gotovo desetminutnom razgovoru sa ministrom Darkom Milinovićem uspjeli smo saznati da je njegovo ministarstvo bilo obaviješteno "isti tren", pa "oko oko oko osam sati", da je "red da se obavijeste službe" i "bitnije je da službe reagiraju sukladno zakonu", i da će "Vlada na sutrašnjoj sjednici reći nešto, iako nije bilo nikakvog zračenja i razloga za paniku".

Tada je iz mjerodavnih hrvatskih službi, koje odgovaraju direktno Vladi - Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost, Državnog zavoda za zaštitu od zračenja i Državne uprave za zaštitu i spašavanje stiglo zajedničko priopćenje da nije bilo potrebe za brzom obustavom rada reaktora u nuklearnoj elektrani (NE) Krško te kako nije bilo i ne očekuje se ispuštanje radioaktivnog materijala u okoliš. Zvoni telefon, zove Milinović.

Zaboravio da je naložio trima službama izdavanje zajedničkog priopćenja

"Zaboravio sam vam reći da sam ja rekao ovim službama da se obrate zajedničkim priopćenjem, i kao što vidite javnost je obaviještena na vrijeme nakon što su napravljeni svi izvidi i poduzete sve mjere, sve je pod kontrolom", kaže Milinović, nakon što je do njega stigla vijest da se netko napokon oglasio. U 22 sata.

"Pa zamislite što znači u današnje vrijeme obavijestiti javnost o krivoj informaciji?", dodaje zaboravni ministar.

Srećom, zaista je iz nekoliko izvora potvrđeno da se radilo o manjem kvaru i nije bilo razloga za paniku. Ali umjesto nikave informacije, bolja je bilo kakva točna informacija.

>Europska komisija: Nuklearka Krško ima kvar - susjedne zemlje, pazite se

>Europski mediji izvještavaju o gašenju nuklearke u Krškom

A.B.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara