Hrvatska će financirati Katolički školski centar u Bihaću?

Hrvatska će financirati Katolički školski centar u Bihaću?
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKO izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonkom Milasom posjetilo je Bihać, gdje se sastalo s čelnicima Unsko-sanske županije koji su najavili punu potporu sustavnom i trajnom financiranju Katoličkog školskog centra (KŠC) u tom gradu kojemu, kako su pisali mediji, zbog neriješenog financiranja prijeti zatvaranje.

KŠC-u Ivana Pavla II. u Bihaću, kako su pisali mediji, zbog neriješenog financiranja prijeti gašenje iako je riječ o kvalitetnoj školi koja je primjer suživota. KŠC u Bihaću najmlađi je od sedam takvih centara koji u BiH djeluju pod okriljem Vrhbosanske nadbiskupije u sustavu Katoličkih škola za Europu.

Predsjednik skupštine Unsko-sanske županije Agan Bunić, zajedno s predsjednikom Vlade Mustafom Ružnićem, naglasio je važnost djelovanja Katoličkog školskog centra Bihać te najavio punu potporu sustavnog i trajnog rješavanja njegovog financiranja iz županijskog proračuna, kao što to imaju drugi katolički školski centri u FBiH, navodi Središnji ured.

Rješenje u sljedećih 30 dana

"Mi smo apsolutno opredijeljeni da završimo to pitanje jer KŠC Bihać treba ovom kantonu, treba svima nama, ta je škola svojom kvalitetom svima na ponos, jako dobro funkcionira, stoga nema razloga da bilo koja politika bude protiv“,  rekao je Bunić i dodao kako će KŠC Bihać biti prvo pitanje koje će rješavati, a konačan rezultat se može očekivati u sljedećih 30 dana.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić naglasio je važnost KŠC-a Bihać za sve građane te obećao kako neće dopustiti zatvaranje škole koja djeluje za opće dobro. "Gradska uprava i ja osobno, KŠC Bihać smatramo strateškim projektom za naš grad, za cijelu zajednicu i ne želimo da se ime našeg grada spominje u bilo kojem kontekstu koji nije primjeren za jedan otvoren i tolerantan grad kakav je Bihać“,  naglasio je Fazlić te pozvao na suradnju i u drugim područjima.

 Rad na području školstva u Bihaću Katolička je crkva počela koncem 19. stoljeća, kada su sestre Klanjateljice Krvi Kristove otvorile pučku školu s četiri razreda, 1945. tadašnja jugoslavenska vlast ukinula je sve privatne škole i vrtiće zbog čega sestre više nisu mogle držati nastavu. Nakon pola stoljeća, 2006. godine, banjalučki biskup Franjo Komarica potpisao je dekret o osnivanju KŠC-a Ivan Pavao II. Odmah po osnivanju, u iznajmljenim prostorijama, s radom je počela opća gimnazija s upisanih 16 učenika, a iduće školske godine otvorena je i osnovna škola s 11 učenika. Danas u vlastitoj, novoj i suvremeno opremljenoj zgradi školu pohađa 500-tinjak učenika, škola pokazuje dobre rezultate u učenju učenika i ima ugled u gradu kao zahtjevnija i ozbiljnija škola, navodi na svojim stranicama KŠC u Bihaću.  

Posjetio i časne

Hrvatsko izaslanstvo posjetilo je Bihać u petak, državni tajnik Milas tom se prilikom sastao s predstavnicima Katoličkoga školskog centra, s premijerom Unsko-sanske županije Mustafom Ružnićem, ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Damirom Omerdićem i Aganom Bunićem, predsjednikom Skupštine Unsko-sanske županije te gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem. 
 
Milas je posjetio i kuću časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Bihaću koje ove godine obilježavaju 125 godina djelovanja te župu sv. Antuna Padovanskoga, objavio je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara