Hrvatska članica užeg ureda Povjerenstva UN-a za ljudska prava

NEDAVNIM imenovanjem veleposlanika Gordana Markotića, stalnog predstavnika RH pri UN-u u Ženevi, potpredsjednikom ovogodišnjeg zasjedanja Povjerenstva UN-a za ljudska prava, Hrvatska je po drugi puta u povijesti postala je članicom užeg Ureda tog povjerenstva, priopćeno je u četvrtak iz Vlade.

Daljnja potvrda rada i napora Republike Hrvatske na području zaštite i promicanja ljudskih prava također je stigla imenovanjem Darka G?ttlichera, predstojnika Ureda Vlade RH za ljudska prava, članom Radne grupe o prisilnim i nedobrovoljnim nestancima "Working group on Enforced or Involuntary Disappearances" Povjerenstva UN-a za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primarna zadaća Radne skupine je osiguranje komunikacije između obitelji nestalih osoba i država, s ciljem osiguranja da se dokumentirani i precizno identificirani individualni slučajevi istraže i utvrdi sudbina nestalih osoba.

Od osnutka 1980. godine, Radna je grupa analizirala tisuće slučajeva nestalih osoba te temeljem rada na konkretnim slučajevima podnijela mnogobrojne prijedloge i preporuke vezano uz primjenu Deklaracije o zaštiti osoba od prisilnih nestanaka. Pod istragama Radne skupine bili su i brojni slučajevi nestanaka za vrijeme rata na području Republike Hrvatske i BiH.

G?ttlicherovo imenovanje članom Radne skupine predstavlja priznanje te potvrdu uvažavanja Republike Hrvatske kao aktivnog i ravnopravnog partnera u međunarodnoj zajednici, navodi se u priopćenju Vlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara