Hrvatska htjela kupiti F-16 koji su sada poplavljeni u izraelskom hangaru

Hrvatska htjela kupiti F-16 koji su sada poplavljeni u izraelskom hangaru
Foto: Facebook

ZAPOVJEDNIK izraelskih zračnih snaga Amikam Norkin poziva na istragu zbog štete koja je nastala na osam borbenih mlažnjaka tijekom poplave prošlog tjedna. Naime, zbog obilnih kiša prošloga tjedna naglo je poplavila vojna zrakoplovna baza Hatzor u južnom Izraelu. Kako navodi The Times of Israel, bazu je poplavilo oko 50 milijuna litara vode u pola sata.

Izraelska vojska zbog najavljenih kiša premjestila je druge zrakoplove na sigurno, ali ne i osam zrakoplova F-16 koji su bili čuvani u podzemnim hangarima te ih je natopila voda.

Pri tome je na zrakoplovima nastala poprilična šteta, a troškovi popravka procjenjuju se u milijunskim iznosima. No, visoki dužnosnik izraelskih zračnih snaga najavio je da će svih osam zrakoplova biti ponovo u pogonu za nekoliko dana.

SAD nije dao dozvolu za prodaju izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj

Upravo su izraelski F-16 zrakoplovi, podsjetimo, bili u središtu skandala kad je Hrvatska prije godinu dana poništila natječaj za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova jer SAD nije dao dozvolu za prodaju F-16 Hrvatskoj s modifikacijama koje su napravili Izraelci.

Krstičevićev "povijesni" posao s avionima F-16 je zapeo. Zašto?

Početkom siječnja ove godine objavljeno je da su odabrane države od kojih će Hrvatska tražiti nove ponude za nabavu borbenih zrakoplova.

Uz SAD, Švedsku, Italiju i Francusku, zahtjev za ponudom će navodno biti poslan i Izraelu, koji ovaj put surađuje s američkim proizvođačem, Grčkoj i Norveškoj. Hoće li među ponuđenim zrakoplovima biti i ovih osam F-16 iz poplavljenog hangara u Hatzoru? Vrijeme će pokazati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara