Hrvatska i Crna Gora - zemlje koje liječe ratne rane

Hrvatska i Crna Gora - zemlje koje liječe ratne rane

POSTOJE putovanja sa samo jednom namjenom: bolje upoznati Europu, dobiti ljetni ten, poboljšati igru golfa. No, takva nas putovanja iscrpljuju cijelu godinu, i potpuno se trošimo, poput starog tepiha ispod stola kakve blagavaonice. No, odlazak u Hrvatsku je poput skitnje koja vraća snagu, navodi se u uvodu teksta časopisa Main Line Times koji hvali ljepotu Hrvatske.

Kao jedno od hvalevrijednih mjesta MLT navodi dalmatinski grad Šibenik, čije zgrade nose slavu koja ne blijedi, kako je jednom rekao John Ruskin, ne u kamenju, niti u zlatu. Njihova je slava usađena u povijest i u onaj duboki osjećaj punine i misteriozne simpatije, čak i kada nam povlađuju ili nas osuđuju, osjećaj koji možemo doživjeti u zidovima koji su isprani prolazećim valovima ljudskosti, navodi list.

Grad može poslužiti kao dobra baza za istraživanje nekih hrvatskih nacionalnih parkova, kao i slapova Krke. Područje je četiri godine trpilo žestoko granatiranje jugoslavenske armije prije nego ga je spasila Hrvatska vojska, piše novinar Ralph Collier.

Osvrnuo se i na nešto nama posve normalno, što, čine se, strancima nije uobičajena pojava. Collier piše kako je Hrvatska puna mačaka i pasa lutalica, te da očito kod nas ne postoje ustanove za zbrinjavanje takvih životinja.

Mnoge životinje očajno tragaju za hranom rujući u stražnjim uličicama po kantama za otpad - zaključuje ovu temu Collier. Časopis piše i o staništu bijelih supova na Cresu, te o bogatoj ptičjoj fauni koja nastanjuje Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je prošao Hrvatsku, Collier se jadranskom obalom uputio put Crne Gore na čijoj ga je granici dojmio vrlo izražen službeni stav policije prilikom prelaska granice i kontrole putovnice. Dodaje kako je rat iz 90-ih godina uzrokovao gubitak u turizmu, te da je tek mir osigurao povratak povjerenja turista prema bivšoj Jugoslaviji.

MLT nadalje opisuje priodne ljepote crnogorske obale, te ističe Budvu kao jednu od zanimljivih turističkih lokacija. Collier pri tom spominje i kvalitetnu gastro ponudu gradskog restorana Jadran i njegovog vlasnika, čiji je zadah odavao prepoznatljivi miris češnjaka.

Za Crnu Goru Collier zaključuje kako je to država koja ponovno pokreće turistički kapacitet, no to je, slično kao i u hrvatskim poslijeratnim počecima, spor i dugotrajan proces.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara