Hrvatska i međunarodna poruka za Svjetski dan kazališta

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) i Hrvatski centar ITI UNESCO objavili su danas Hrvatsku poruku za Svjetski dan kazališta, koju je napisao doajen hrvatskoga glumišta Josip Bobi Marotti.

U kazalištima diljem svijeta na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, čita se međunarodna poruka, a u hrvatskim kazalištima tradicionalno se prije početka predstave čita hrvatska, a ponekad i obje poruke, ističe HDDU.

"Sva se djeca svijeta igraju. Igra je radost. Igru igraju bogati, siromašni i gladni. Ni ratovi ne sprječavaju igru. Djeca postaju mladost, ali i dalje ostaju razigrani. Igre postaju ozbiljnije, ali i dalje su igre", piše na početku hrvatske poruke Marotti.

Ako si postao zarobljenik te Igre, znači da tvoj život postaje Igra. "Zaljubljenik si te Igre - gajiš je svim srcem. To je kazališna igra", napominje te dodaje kako ona znači posvetiti se boginji Thaliji - ući u taj božanski hram i služiti mu.

"Poželimo da naši hramovi ostanu bogati igrom - da tom igrom i dalje obogaćujemo našu vjernu publiku - oplemenjujemo čovjeka i gajimo riječ. Igrom se otvaraju svjetski horizonti!", stoji, uz ino, u hrvatskoj poruci.

Autor ovogodišnje međunarodne poruke za Svjetski dan kazališta njemački je dramatičar, pripovjedač i režiser Tankred Dorst. U poruci ističe da uvijek iznova postavlja sebi pitanje, je li kazalište zastarjelo.

"Dvije tisuće godina kazalište je održavalo svijet i raspravljalo o položaju čovjeka", ističe na početku poruke.

Napominje kako vjeruje da će se kazalište uvijek iznova ispunjavati životom, sve dok ljudi budu osjećali potrebu da jedan drugom pokazuju i prikazuju kakvi su, kakvi nisu i kakvi bi trebali biti.

"Neka živi kazalište", ističe Dorst, koji smatra kako je ono jedan od velikih ljudskih izuma, tako velik kao "izum kotača ili ovladavanje vatrom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara