Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u eurozonu, osim jednog

Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u eurozonu, osim jednog

Ilustracija: 123rf

HRVATSKA ispunjava sve kriterije osim jednog za ulazak u eurozonu, sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) najmanje dvije godine, stoji u konvergencijskom izvješću koje je u srijedu objavila Europska komisija za sedam zemalja članica koje imaju zakonsku obvezu uvođenja eura.

U izvješću je obuhvaćeno sedam država članica izvan europodručja koje imaju zakonsku obvezu uvesti euro: Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Švedska. U izvješću se navodi da države članice općenito pokazuju znatnu nominalnu konvergenciju, ali trenutačno nijedna od njih ne ispunjava sve formalne uvjete za pristupanje europodručju. Dvije države članice, Bugarska i Hrvatska, ispunjavaju sve konvergencijske kriterije osim kriterija deviznog tečaja jer ne sudjeluju u tečajnom mehanizmu (ERM II), stoji u priopćenju Europske komisije.

Kriteriji konvergencije uključuju stabilnost cijena, uredne javne financije, stabilnost deviznog tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. U izvješću se zaključuje da svih sedam država ispunjava kriterij javnih financija, da Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska i Švedska ispunjavaju kriterij dugoročnih kamatnih stopa, potom da Bugarska, Hrvatska, Poljska i Švedska ispunjavaju kriterij stabilnosti cijena te da "nijedna država ne ispunjava kriterij deviznog tečaja".

"Nijedna država članica ne ispunjava kriterij deviznog tečaja jer nijedna od njih ne sudjeluje u tečajnom mehanizmu (ERM II): prije uvođenja eura potrebne su najmanje dvije godine sudjelovanja u tom mehanizmu, bez ozbiljnih napetosti", stoji u priopćenju.

Dodaje se da se u izvješću navodi i da je samo Hrvatska, od navedenih država, u potpunosti uskladila zakonodavstvo s propisima EMU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara