Hrvatska je u 6 godina izgubila četiri posto stanovništva. Najviše odlaze mladi

Hrvatska je u 6 godina izgubila četiri posto stanovništva. Najviše odlaze mladi
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

HRVATSKA je od 2011. do 2017. godine izgubila četiri posto stanovništva, no pogledamo li demografsku situaciju po županijama, stanje djeluje još alarmantnije, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Mladi bježe iz skoro svih županija

Najgore je u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je u sedam godina izgubila čak 12,2 posto populacije. Slijede je Sisačko-moslavačka s minusom od skoro 12 posto, Požeško-slavonska s 11,1 posto te Brodsko-posavska koja je u navedenom razdoblju ostala bez 10,1 posto stanovništva. Jedino su Grad Zagreb i Istarska županija u skromnom plusu od 1,5 te 0,2 posto.

Usporedba je to brojki iz. 2011. godine kada je u Hrvatskoj odrađen posljednji službeni popis stanovništva te zadnjih dostupnih podataka Državnog zavoda za statistiku o broju stanovnika po županijama na kraju 2017. godine.

Budući da se ne radi o ratnom razdoblju, činjenica da dio županija stanovništvo gubi u dvoznamenkastim postocima itekako je zabrinjavajuća.

Pogledamo li dobnu strukturu kretanja broja stanovnika, situacija je još gora. U sedam godina u Hrvatskoj se broj najmlađih, djece i mladih do 15 godina, smanjio za 7,9 posto, odnosno gotovo dvostruko više nego ako gledamo cijelu populaciju.

Vukovarsko-srijemska županija i ovdje prolazi najgore, s minusom od 20,1 posto. U najistočnijoj hrvatskoj županiji 2017. godine bilo je za petinu manje najmlađih stanovnika u odnosu na 2011. godinu, piše Jutarnji list.

Skoro ništa bolje nije ni u susjednoj Brodsko-posavskoj županiji, gdje je zabilježen minus od 19,1 posto te u Požeško-slavonskoj s minusom od 19,4 posto.

Samo u Zagrebu više mladih

Jedina županija u kojoj se najmlađa dobna skupina povećala, i to za četiri posto, je Grad Zagreb.

Osim disbalansa između broja rođenih i umrlih, u obzir treba uzeti i iseljavanje stanovništva koje je posebno izraženo upravo u županijama koje bilježe najveći minus, komentirao je demograf Ivan Cipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

U dobnoj skupini od 15 do 30 godina manjak bilježe baš sve županije. Najviše je ljudi otišlo iz Sisačko-moslavačke županije, gdje je u ovoj dobnoj skupini zabilježen minus od 17,3 posto, a loše je i u Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj te Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojima je 2017. godine bilo preko 15 posto manje mladih od 15 do 30 godina.

Vrlo je slično i u kontingentu od 30 do 50 godina, radno najsposobnijem dijelu stanovništva. Na razini cijele Hrvatske njihov se broj smanjio za 6,2 posto, a minus je u svim županijama osim u Gradu Zagrebu, koji je zabilježio povećanje od 4,8 posto, donosi Jutarnji list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara