PROPAST HRVATSKE

Hrvatska je uvjerljivo najgora u Europi po neovisnosti sudaca

Hrvatska je uvjerljivo najgora u Europi po neovisnosti sudaca
Foto: Pixsell/Matija Habljak/Politico/Eurobarometar

PREMA najnovijim podacima Eurobarometra, a uoči objave cijelog istraživanja koje će Europska komisija objaviti u podne, vidljivo je što građani zemalja Europske unije misle o neovisnosti pravosuđa u njihovim zemljama.

Prema objavljenim podacima, građani Hrvatske imaju najmanje pouzdanja u vlastito pravosuđe, sudove i suce, odnosno smatraju da ono nije neovisno.

Samo četiri posto Hrvata misli da je stanje s neovisnosti pravosuđa jako dobro

Naime, na objavljenom grafu vidi se kako su građani o stanju neovisnosti pravosuđa mogli odgovoriti da je ono: jako dobro, prilično dobro, prilično loše, jako loše te kako ne znaju.

Prema njihovim odgovorima, čak 42 posto građana smatra kako je stanje neovisnosti pravosuđa jako loše. Da je prilično loše misli njih 34 posto.

14 posto građana odgovorilo je kako je stanje u neovisnosti pravosuđa prilično dobro, dok je samo njih 4 posto odgovorilo kako je jako dobro.

Da ne znaju odgovorilo je njih 6 posto. 

S tim rezultatima Hrvatska se našla na samom dnu tablice među zemljama EU kada se radi o povjerenju u neovisno pravosuđe.

Odgovori su takvi zbog uplitanja politike

Cjelokupno istraživanje bit će objavljeno danas. 

“Najmanje sedmoro od desetoro građana koji su ocjenjivali neovisnost svog pravosuđa su ga ocijenili lošim zbog upletanja politike ili pritisaka političara na pravosudni sustav”, prema najavama će danas pri objavi reći Povjerenica za pravosuđe Europske komisije Vera Jourova.

“Demokracija je u opasnosti ako ljudi ne vjeruju u sudove”, smatra Jourova. 
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara