Hrvatska "manjkava" demokracija zauzela 53. mjesto na svijetu

Ilustracija: Tonči Plazibat / Cropix

HRVATSKA je po izvješću Economist Intelligence Unita ove godine po demokraciji zauzela 53. mjesto, kao i prošle godine, od 167 zemalja koje su se ocjenjivali.

Prema ovom izvješću spadamo u "manjkave demokracije". Indeks demokratizacije se ocjenjivao prema izbornom procesu i pluralizmu, građanskim slobodama, funkcioniranju Vlade, političkom sudjelovanju i političkoj kulturi. Prvo mjestu je zauzeo Island, a nakon njega su Danska, Švedska i Novi Zeland.

Na posljednjem mjestu je komunistička Sjeverna Koreja, a samo malo bolji od nje su Uzbekistan, Turkmenistan i Čad. Oni su zauzeli svoju poziciju u posljednjoj skupini nazvanoj autoritarni režimi. Sve zemlje naše regije spadaju u manjkave demokracije. Od zemalja u "susjedstvu" najbolje 13. mjesto je zauzela Austrija koja ima "potpunu demokraciju".

Slovenci su na 30. mjestu, Mađari na 49., Bugari na 52., a Srbija na 64 mjestu. Najgore mjesto od zemalja u regiji zauzela je BiH koja je 95. Manjkavu demokraciju ima i Italija koja se našla na 31. mjestu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara