"Hrvatska mora vanjsku politiku uskladiti sa svojim europskim saveznicima"

"Hrvatska mora vanjsku politiku uskladiti sa svojim europskim saveznicima"

SREDIŠNJA teme večerašnje emisije Otvoreno, u kojoj su gostovali Gordan Jandroković, Tomislav Jakić, Tonino Picula i Željko Trkanjec, bila je hrvatska vanjska politika, za koju ministar vanjskih poslova tvrdi da je na najvišoj razini od osamostaljenja.

"Položaj Hrvatske je dobar, ali može biti i bolji", smatra Mesićev savjetnik za vanjsku politiku Jakić na kojeg se nadovezao novinar Jutarnjeg lista Trkanjec: "Treba se zapitati zašto smo tek sada tu gdje jesmo. Naravno da treba uzeti u obzir da stanje u regiji nije savršeno pa je situacija odlična ako je usporedimo s onom otprije deset godina. Ali zašto nismo još bolji? Pregovori s Europskom unijom su dosad morali biti pri kraju. Oni nisu pri kraju".

Trkanjec kaže kako ipak vjeruje da će pregovori biti završeni do 2009. "zato što Komisija vjeruje u 2009. godinu", ali ističe kako Hrvatska ima u pregovorima ozbiljnih problema. "Sad je 4. listopada, 11 poglavlja još nisu otvorena, a među njima i dva najteža. U redu, bio je zastoj zbog ZERP-a godinu dana, ali za to nije kriva samo Slovenija. Istina, treba priznati da je situacija sada najbolja dosad, ali vi ste administracija i vaš je posao da napravite da bude bolje. Za to vas plaćamo".

Jandroković, pak, smatra kako su ciljevi hrvatske vanjske politike jasno definirani. "Ulazak u NATO, ulazak u EU, ostvarivanje što boljih odnosa sa susjedima. To su ciljevi na kojima mi radimo. Za neke stvari koje su se dogodile ili se nisu dogodile ne možemo predbacivati samo sebi. Postoje globalne poteškoće u kojima Hrvatska jako dobro pliva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku vanjsku politiku, odnosno nedostatak iste, kritizirao je i Jakić koji smatra da Hrvatska ide u krivom smjeru, ako je spremna ući u EU ili NATO i prihvatiti ono što drugi govore. "Hrvatska u EU i u NATO mora voditi svoju politiku, zastupati svoja stajališta i nastojati da ta stajališta uđu u konsenzus", a Jandroković odgovara kako Hrvatska to i čini: "Mi iznosimo svoje mišljenje, ali to mišljenje sada moramo usklađivati sa svim članicama NATO-a i EU-a. Ne radi se o tome da mi nemamo vanjsku politiku, već je samo koordiniramo sa svojim saveznicima jer su to zemlje koje dijele iste vrijednosti kao i mi".

Trkanjec ima drugačije objašnjenje: "Multilateralni sustav je u krizi, a svijet na to nema odgovor. I što će mala zemlja poput Hrvatske napraviti? Naći se pod kišobranom. A to je za nas EU i NATO".

J.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara