Hrvatska na 60. mjestu najmiroljubivijih zemalja

HRVATSKA je na ljestvici po Globalnom mirovnom indeksu zauzela 60. mjesto najmiroljubivijih zemalja, dok je prvi Island.

Objavila je to danas u Londonu međunarodna organizacija Vizija humanosti, čiji je Globalni indeks mira prvi put objavljen prošle godine, dok je ove obuhvatio ukupno 140 država.

Povjerenje u sugrađane, podaci o zločinima i broju sigurnosnih snaga, udio zatvorenika u ukupnom stanovništvu i izdaci za vojsku su tako bili ključni za procjenu miroljubivosti neke zemlje.

Obuhvaćeno je ukupno 24 kriterija, gdje su i unutarnje i vanjsko stanje države bili vezani uz stupanj mira. Najlošije je na tom testu prošao Irak, dok mu društvo prave Izrael, Afganistan, Sudan i Somalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je, u usporedbi s prošlom godinom, napredovala za ukupno deset mjesta, a najviše je ocjene dobila za nisku opasnost od terorističkih napada, nasilja i umorstava.

Srednje ocjene otišle su zbog razine povjerenja građana u druge građane i za udio sigurnosnih snaga u ukupnom broju stanovništva, dok je, prema ispitivanju, najlošije u zemlji to što je oružje lako dostupno. U kategoriji ljudskih prava, Hrvatska je dobila solidnu ocjenu.

Zanimljivo je i to da je Japan jedina članica skupine G-8 industrijskih zemalja koja je uvrštena među deset najmiroljubivijih, Njemačka je zauzela 14. mjesto, Italija 28., Francuska 36., Velika Britanija 49., Sjedinjene Američke Države 97., a Rusija tek 131.

A.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara