Hrvatska nudi Sloveniji polovicu "Krškog" za 900 milijuna dolara

HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA poslat će slovenskoj vladi ponudu u kojoj će za hrvatski dio elektrane, prema neslužbenim informacijama, tražiti nešto više od 900 milijuna dolara. Slovenski dugovi za neisporučenu struju Hrvatskoj popeli su se na 291,3 milijuna dolara, piše «Večernji list».

Da bi se izbjegla opasnost zastare prava na međunarodnu arbitražu, HEP je od Vlade zatražio suglasnost za slanje posljednje predarbitražne ponude za rješavanje hrvatsko-slovenskog spora oko NE Krško. Naime, prema pravilima Europske energetske povelje, međunarodna arbitraža se mora pokrenuti najkasnije pet godina od nastanka spornog događaja, a taj rok istječe 31. srpnja 2003.

Zakonski je rok za prihvaćanje ili odbijanje toga prijedloga tri mjeseca, pa će se slovenski odgovor pričekati do sredine travnja.

Iznos od nešto više od 900 milijuna dolara dobiven je izračunima do kojih su došli hrvatski stručnjaci, a toliko bi stajao zamjenski izvor iste količine struje koju bi HEP trebao dobivati iz nuklearke do prestanka njenog rada.

Navodno će HEP slovenskim partnerima predložiti da odštetu plate u roku tri godine uz uobičajenu međunarodnu kamatu za takve transakcije. Slovenci će taj iznos moći platiti u novcu ili u isporukama struje. 

Hrvatska elektroprivreda slovenskoj strani svaki mjesec šalje račune za neisporučenu električnu energiju od 30. srpnja 1989. godine, kad je elektrana u Krškom isključena iz hrvatskog energetskog sustava i otkad su Hrvatska i njezini potrošači ostali bez 2,5 teravatsati struje, koliko je godišnje dolazilo iz Krškog. Sa zadnjom fakturom upućenoj u petak slovenskoj se strani nagomilao dug od 291,3 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetimo, Hrvatski sabor u srpnju 2002. raticifirao je ugovor o NE Krško. Sada je vrlo važana odredba tog ugovora po kojoj Sabor ponovno može razmotriti svoju odluku, jer Slovenija do 2003. godine nije ratificirala ugovor u svom parlamentu.

Sabor će vjerojatno na jednoj od svojih idućih sjednica rješavati i to pitanje, a vrlo je izgledno da će se ratifikacija ugovora vratiti na početak.

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara