Hrvatska policija od SAD-a dobila dva vozila za otkrivanje radijacije

Hrvatska policija od SAD-a dobila dva vozila za otkrivanje radijacije
Foto: MUP

HRVATSKA policija danas je od Sjedinjenih Američkih Država preuzela dva vozila - mobilna laboratorija u kojima će se ispitivati prisutnost radioaktivnog ili nuklearnog materijala.

Uz donaciju, kako je pojasnio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ide i obuka hrvatskih stručnjaka, ali i trogodišnje održavanje doniranih vozila i opreme.

Potpisnik donacije vrijedne gotovo pola milijuna dolara s američke strane bio je zamjenik ravnatelja Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost Brent Park, a uz dužnosnike hrvatskog MUP-a i policije primopredaji je nazočio i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj William Robert Kohorst.

Vozila idu u Zagreb i Split

Donirana vozila, ističu u MUP-u, bit će raspoređena u Protueksplozijske službe zagrebačke i splitsko-dalmatinske policijske uprave.

"Za nas je ovo vrlo vrijedna oprema, ne samo zbog cijene već i stoga jer se radi o najsofisticiranijoj opremi koju vlada SAD-a daje svojim strateškim partnerima", kazao je Božinović.

Dodao je i da je posebno zadovoljan brzinom suradnje između dviju zemalja koja uzima maha kada je u pitanju sigurnost.

Hrvatska jedan od najsposobnijih članova

Zamjenik ravnatelja američke Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost Brent Park naglasio je kako rade na stvaranju globalne mreže partnera kako bi se detektirala prisutnost radioaktivnog i nuklearnog materijala i na taj način održala sigurnost u svijetu. Kazao je i da je Hrvatska jedan od najsposobnijih članova tog kluba.

U MUP-u ističu da je ovo treća donacija SAD-a u posljednjih deset mjeseci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara