HRVATSKA PRAIZVEDBA "PETOG EVANĐELJA" 3. I 4. TRAVNJA

Predstava "Peto evanđelje" Slobodana Šnajdera, u režiji Branka Brezovca, koja je u koprodukciji s Kampagnelom iz Hamburga 10. ožujka praizvedena u tom njemačkom gradu, svoju bi hrvatsku praizvedbu trebala imati 3. i 4. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih.

"Peto evanđelje" napisano je na temelju motiva iz djela "Konclogor na Savi", dnevničke proze Ilije Jakovljevića, jednog od robijaša u Staroj Gradiški koja je bila dio jasenovačkog "sabirnog i radnog logora", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Slobodan Šnajder.

Kako je istaknuto, novinar i književnik Ilija Jakovljević bio je član Mačekove Hrvatske seljačke stranke od 1942. do 1943., zatočen je u Staroj Gradišci, odakle je, nakon što je pušten, prešao u šumu, u kojoj ga je 1948. uhapsila Titova politička policija i najvjerojatnije umorila u zloglasnoj tamnici Glavnjači u Beogradu.

Predstava je u službenim njemačkim medijima naišla na izniman prijam. Televizije 3SAT i NDR ističu Šnajderovu tezu da Bog u Auschwitzu i Staroj Gradišci nije položio ispit. Kako ističe 3SAT, predstava je do te mjere bajkovita da se gotovo zaboravlja kako je riječ o koncentracijskom logoru, a po ocjeni NDR-a toliko je dojmljiva da u estetskom smislu uvlači cijelog gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po Brezovčevim riječima, predstava se ne zalaže ni za jednu stranu, već gleda preko svega toga.

Glumac Vili Matula naglasio je da je "Peto evanđelje" najsuvremeniji pokušaj da se dramaturški, s blagom ironijom, pokuša ukazati na sve ono što se događalo.

Dramaturgiju predstave potpisuju Gordana Vnuk i Kathrin Tiedemann, a uz Matulu glume i Galliano Pahor, Frano Mašković, Danijel Ljuboja, Jasmin Telalović, Zoran Čubrilo, Petar Leventić, Hans Juerg Frey, Boško Jerič, Barbara Prpić, Linda Begonja i Nataša Dorčić.

(Hina) xkt ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara