Hrvatska preuzela predsjedavanje CEEPUS-om

U Ljubljani je u petak održana ministarska konferencija država koje sudjeluju u Srednjoeuropskom programu akademske razmjene profesora i studenata CEEPUS, a predsjedanje CEEPUSom u ovoj godini preuzela Hrvatska.

Na konferenciji je sudjelovao i hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac koji se u Ljubljani uz to sastao i sa slovenskim ministrom za visoko školstvo i tehnologiju Jurom Zupanom, te ministrom za školstvo i sport Milanom Zverom.

Ministar Primorac je za Hinu izjavio da je na konferenciji bio vrlo ugodno iznenađen pažnjom kojom se u državama Europske unije, koje također sudjeluju u CEEPUS-a, prate prilozi Hrvatske na reformi obrazovanja. Primorac je ministarsku konferenciju CEEPUS-a ocijenio velikim iskorakom u jačanju akademske suradnje i uspostave jedinstvenog studija suradnjom sveučilišnih i znanstvenih ustanova iz više država. Hrvatska je na konferenciji, dodao je, ušla u najuži krug triju zemalja koje kandidiraju za organizaciju ministarske konferencije o obrazovanju u 2009. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom boravka u Sloveniji, Primorac se sastao i slovenskim ministrom Jurom Zupanom, s kojim je razgovarao o pojedinostima oko plana formiranja mješovitih recenzentskih skupina za evaluiranje znanstvenih radova u kojima bi sudjelovali znanstvenici iz Slovenije, Hrvatske, Madžarske i Austrije.

U Srednjoeuropskom programu akademske razmjene CEEPUS, koji je osnovan 1995. godine, sudjeluju Albanija, Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Madžarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Srbija i Crna Gora, te Slovenija, a program je zasnovan na istim načelima na kojima djeluju i slični programi EU-a, Socrates i Erasmus. Na temelju tog programa suradnje znanstvene i sveučilišne institucije razmjenjuju studente i profesore.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara