HRVATSKA SE PRIDRUŽILA IZJAVI EU-A U UN-U

Hrvatska se u svojstvu zemlje aplikanta po prvi put u Ujedinjenim narodima službeno pridružila stajalištima Europske unije u njezinoj izjavi o radu UNa i njegovoj reformi iznesenoj na zasjedanju Opće skupštine.

Stalni predstavnik Italije Marcello Spatafora, čija zemlja predsjedava Europskom unijom, u ponedjeljak je u ime 15 članica EU-a, 10 pristupajućih zemalja i 3 zemlje kandidata na 58. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku govorio o postizanju Milenijskih ciljeva UN-a i radu Svjetske organizacije. On se založio za jačanje UN-a, reformu rada Vijeća sigurnosti i drugih tijela Svjetske organizacije i borbu protiv međunarodnog terorizma i uklanjanje okolnosti, posebice siromaštva, koje pogoduju njegovu nastanku.

Stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u Vladimir Drobnjak, koji je u svojem obraćanju Općoj skupštini u ponedjeljak zastupao stajališta praktički identična EU-ovim, na kraju svojega govora je izvijestio da se Hrvatska u svojstvu zemlje aplikanta službeno svrstava uz izjavu EU-a.

Bilo je to prvi put da se Hrvatska u Općoj skupštini UN-a svrstala uz jednu od strateških izjava Europske unije jačajući suradnju s EU-om u oblasti zajedničke vanjske i sigurnosne politike.

Kako se doznaje iz diplomatskih izvora talijansko predsjedništvo EU-a pozdravilo je odluku Hrvatske kao dobar znak jačanja suradnje Hrvatske i EU-a u zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se svrstala uz stratešku izjavu EU-a slijedom zaključaka sa summita EU iz Soluna u lipnju ove godine kada je dogovoreno da zemlje procesa stabilizacije i pridruživanja (PSP) usuglašavaju svoju politiku s politikom Europske unije i zajednički nastupaju u svim pitanjima globalne sigurnosti i suradnje.

Na rubu zasjedanja Opće skupštine UN-a u rujnu u New Yorku ti su zaključci konkretno potvrđeni kada su predstavnici trojke EU-a i pet zemalja PSP-a, među kojima i Hrvatske, razgovarali o usuglašavanju zajedničkog nastupa u pitanjima kao što su Irak i borba protiv terororizma.

Hrvatska se već ranije u Bruxellesu pridruživala stajalištima EU-a o ratu u Iraku i Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara