Hrvatska šefica diplomacije o ambasadoru u BiH: "Mislila sam da je fotomontaža"

Hrvatska šefica diplomacije o ambasadoru u BiH: "Mislila sam da je fotomontaža"
Foto: FAH

ŠEFICA diplomacije Marija Pejčinović Burić komentirala je prisustvo hrvatskog veleposlanika na proslavi dana Republike Srpske. 

"Hrvatska nikada nije sudjelovala u obilježavanju 9. siječnja kao dana RS-a i tako je trebalo biti i ove godine", rekla je Pejčinović Burić u razgovoru za Dnevnik HRT-a, dodavši da je riječ o pogrešnoj odluci i krivoj procjeni veleposlanika. 

Šefica diplomacije: Mislila sam da je fotomontaža kad sam ga vidjela na proslavi

Ministrica je napomenula kako je, kada je vidjela Del Vechija na fotografijama iz Banje Luke, mislila da je riječ o montaži.

Ona je istaknula kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s veleposlanikovom odlukom da nazoči proslavi neustavnog dana Republike Srpske, odbacivši špekulacije da je on imao "znak" iz Zagreba.

"On tamo tog dana nije trebao biti", naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu "predstavlja veliko iznenađenje", posebice stoga što joj tijekom svog mandata nikada nije nazočio.

Dok se Srbija ne suoči sa svojom ulogom 90-ih, neće biti pomaka u odnosima

Hrvatska šefica diplomacije rekla je i da dok srbijanski čelnici daju tendenciozne i neprihvatljive izjave i dok se Srbija ne suoči sa svojom ulogom u ratovima devedesetih, ne mogu se očekivati znatniji pomaci u međusobnim odnosima Srbije i Hrvatske.

"Žalosno je da se nastavljaju tendenciozne i zlonamjerne izjave visokih srbijanskih dužnosnika" o Hrvatskoj, rekla je Pejčinović Burić u razgovoru za Dnevnik HRT-a i ocijenila da to nije put prema dobrosusjedskim odnosima.

Srbijanski šef diplomacije nazvao je u utorak "bestidnom" izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i dodao da "ne zna misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesretnika iz 'Oluje'".

Vulin napao Plenkovića

Ministar obrane Aleksandar Vulin je, među ostalim, u četvrtak ustvrdio kako „Hrvati žele protjerati i ono malo Srba što je ostalo“.

"Radi se o dva čovjeka koji dolaze iz najužeg okruženja Slobodana Miloševića (...) i dok takvi ljudi sjede u srbijanskoj vladi, teško je očekivati da će prestati ovakve zlonamjerne izjave prema Hrvatskoj, ali i drugim državama", rekla je Pejčinović Burić.

"Nadamo se da će i u Srbiji sazreti svijest da bez toga nema mira i napretka u našem susjedstvu", rekla je Pejčinović Burić. "Prvo se treba agresor suočiti sa svojom prošlošću, što je, svi znamo, Srbija", rekla je hrvatska ministrica zaključivši da potom dvije strane mogu razgovarati o svim drugim otvorenim pitanjima.

"Mi smo susjedi, ostat ćemo susjedi" i trebamo graditi dobrosusjedske odnose, zaključila je hrvatska šefica diplomacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara