Hrvatska sve usamljenija, zemlje Beneluxa javno podržale Sloveniju oko arbitraže

Hrvatska sve usamljenija, zemlje Beneluxa javno podržale Sloveniju oko arbitraže

Foto: Hina

ZEMLJE Beneluxa, Belgija, Nizozemska i Luksemburg, podržale su Sloveniju u arbitražnom sporu s Hrvatskom. One su izdale zajedničko priopćenje u kojem kažu kako su dvije zemlje 2009. godine potpisale sporazum i podnijele zahtjev Arbitražnom sudu.

Premijeri zemalja Beneluxa ističu važnost zakona kao temelja na kojima je sagrađena EU. Presude međunarodnih sudova su važna rješenja međunarodnoga prava i čine sastavni dio sustava koji se temelji na tom pravu.

Premijeri zemalja Beneluxa pozivaju obje strane da poštuju arbitražnu odluku u konstruktivnom duhu", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Slovenija je odlukom Arbitražnog suda u Hagu dobila tri četvrtine Piranskog zaljeva kao i slobodan koridor preko hrvatskih teritorijalnih voda koji ih spaja s međunarodnim vodama. Hrvatska je u ljeto 2015. godine napustila arbitražni proces nakon što su slovenski predstavnici uhvaćeni kako pripremaju lobiranje kod sudaca. Od tada hrvatske vlade tvrde kako za njih arbitražni proces više ne vrijedi te kako neće poštovati odluku suda. No, u svom opiranju presudi Hrvatska je sve usamljenija, praktički nijedna zemlja EU-a nije stala na stranu HDZ-ove vlade.

Erjavec se nada da će EK pozvati Hrvatsku da poštuje sporazum

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je kako očekuje da će Europska komisija danas pozvati Hrvatsku da poštuje arbitražnu presudu o graničnom prijeporu dviju država.

"Smatram da će Komisija i dalje zadržati poziciju koju je imala i prije presude, da će to biti retorika usmjerena prema pozivu Hrvatskoj da presudu poštuje. Bio bih vrlo iznenađen kad bi Komisija reagirala drukčije i negirala vladavinu prava", kazao je Erjavec u Ljubljani za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

"Od Hrvatske očekujemo poštivanje presude, a ne mogu zamisliti da bi Komisija mogla zastupati stajališta kojima bi negirala poštovanje međunarodnog prava i odluke sudova", kazao je Erjavec te dodao da poziva Hrvatsku neka se "suzdrži jednostranih akata".

Slovenski šef diplomacije dodao je kako će Hrvatska - koja je prije dvije godine zbog kompromitacije arbitražnog procesa iz arbitraže izašla - na kraju ipak pristati na dijalog o implementaciji presude kojom nisu svi zadovoljni niti u Sloveniji jer oporba navodi da je presuda zapravo više koristila Hrvatskoj.

Dijalog o implementaciji možda će započeti u Ljubljani kad na razgovor s premijerom Mirom Cerarom dolazi hrvatski premijer Andrej Plenković, ocijenio je Erjavec.

"Moramo biti strpljivi i imati dobre živce, a diplomacija mora nastaviti sa svojim poslom", kazao je Erjavec.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini odbila je u petak u Dubrovniku komentirati arbitražnu presudu, no potvrdila je da će se na kolegiju Europske komisije, koji se u utorak održava u Strasbourgu, saslušati stajališta hrvatskog povjerenika Nevena Mimice i slovenske povjerenice Violete Bulc.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara