Hrvatska "u posljednji čas" izvukla najpovoljniji tekst u EU

Hrvatska "u posljednji čas" izvukla najpovoljniji tekst u EU
HRVATSKA je konačni, najpovoljniji tekst o početku pregovora za članstvo u EU uspjela postići doslovno u "zadnji čas", zahvaljujući osobnoj diplomaciji svojih visokih dužnosnika u Bruxellesu, rekao je u subotu za Hinu diplomatski izvor.

Hrvatska je na sastanku Europskog vijeća u petak, umjesto najavljivanog 26. travnja, dobila 17. ožujka iduće godine kao datum početka pregovora, a uvjet prema kojemu oni mogu početi tek kad Europsko vijeće "potvrdi punu suradnju" s Haškim sudom, ublažen je na konstrukciju da pregovori mogu početi "uz uvjet pune suradnje s Haškim sudom", a da tu suradnju nitko ne mora aktivno potvrditi.

"Još jučer (petak) u podne prijedlog teksta bio je za Hrvatsku nezadovoljavajući u oba aspekta: naveden je bio travanj, a uvjet je bila aktivna potvrda suradnje", rekao je isti diplomatski izvor.

No hrvatski dužnosnici u Bruxellesu tada su "osobnom diplomacijom" za samo dva sata razgovarali s kolegama iz svih 25 zemalja članica EU i uspjeli promijeniti tekst u, kako smatra izvor, "najbolji koji se mogao dobiti".

Hrvatskoj, objasnio je, u konačnom tekstu nije postavljen nijedan novi uvjet, već su joj ostali poznati kriteriji u kojima se, osim pune suradnje s ICTY-jem, ističu reforma pravosuđa i povratak izbjeglica.

"Hrvatska sve te uvjete ionako mora ispuniti, jer neispunjavanje bilo kojega može dovesti do odgode početka pregovora ili njihova prekida", naglasio je, dodavši kako se to odnosi i, a ne samo na, pitanje generala Ante Gotovine.

"Hrvatska mora pokazati kako čini sve da bi ga locirala i uhitila, jer bi njegovo pojavljivanje pred sudom bilo najbolje za nju, ali i za njega", rekao je isti izvor.

"Ni Hrvatska nije sa sastanka vijeća izišla pod uvjetom Hrvatska u EU, Gotovina u Haagu. Uspije li dokazati da nije na njezinom teritoriju i da to doista ne može učiniti, moguće je da pregovori počnu i ako on do tada ne bude u Haagu", naglasio je.

Premda je najavljeni datum početka pregovora u travnju bio opravdan tehničkim razlozima, visoki izvor pri hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova ustvrdio je kako je Hrvatskoj strahovito važno što je uspjela dobiti datum početka pregovora 17. ožujka.

"Nismo htjeli travanj, jer bi se onda 23. ožujka na sastanku Europskog vijeća i drugi put raspravljalo o istoj stvari, budući da bi vijeće, ponovno konsenzusom, moralo potvrditi početak pregovora 26. travnja", a to je moglo donijeti nove komplikacije, rekao je isti izvor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim tvrdnjama, sad je situacija posve obrnuta, jer će se puna suradnja Hrvatske s ICTY-jem utvrđivati samo ako to netko, bila to glavna tužiteljica suda ili neka od zemalja članica EU, izričito zatraži, a onda svih 25 zemalja treba to podržati, dok su prema prijašnjem prijedlogu svi jednoglasno morali "aktivno potvrditi punu suradnju".

Sad čak nije izrijekom rečeno tko treba utvrditi postojanje pune suradnje, nastavio je dodajući kako je već neizravno zaključeno da će to učiniti predsjedavajući Unijom, što će u prvoj polovici 2005. biti Luksemburg.

"No Luksemburg nema obvezu ocjene suradnje i teoretski je moguće, ako to nitko ne zatraži, da je ni ne donese prije ispunjavanja onoga na što jest obavezan - početka pregovora s Hrvatskom 17. ožujka", rekao je isti izvor.

Upravo zato Hrvatska će uskoro objaviti sastav pregovaračkog tima s Unijom čiji će "kostur", uz voditelja delegacije, ministra vanjskih poslova Miomira Žužula i glavnu pregovaračicu, ministricu europskih integracija Kolindu Grabar-Kitarović, činiti još tri osobe. Njihova su imena, rekao je neimenovani vladin dužnosnik, već poznata, a riječ je o dvoje pomoćnika glavnog pregovarača, stručnjaka za pravo, odnosno gospodarstvo i tajniku koji će biti zadužen za sve aspekte pregovaračkog procesa.

"Moguće je da njih troje bude već u izaslanstvu koje 6. siječnja putuje na prve razgovore s povjerenikom EU za proširenje Ollijem Rehnom", na kojima će se dogovarati dinamika pregovora i izbor pregovaračkih poglavlja, rekao je taj izvor.

Hrvatska bi, tvrdi isti izvor, voljela početi s "lakšim" poglavljima, "kako bi se ekipa uigrala", ali će paziti i da na vrijeme otvori teška poglavlja, kako bi pokušala osvariti cilj: dovršetak pregovora o 31 poglavlju za 30 mjeseci, do ljeta 2007. godine

Dva mjeseca konzultacija iznjedrila su sedamdesetak kandidata, među kojima će se uskoro odrediti desetak pregovarača za pojedina područja. Dio kandidata bit će iz državne uprave, a dio izvan nje, jer će osnovni kriteriji biti stručnost i dobro poznavanje engleskog jezika, bez obzira na stranačku pripadnost.

Zato bi Hrvatska voljela primijeniti "slovenski model", odnosno postići široki konsenzus oko odabranih kandidata, koji se poslije ne bi ocjenjivali prema političkim kriterijima, nego prema ostvarenim rezultatima, ustvrdio je isti izvor.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara