Hrvatska u projektu Međunarodne dječje digitalne knjižnice

DIGITALIZACIJOM prvih sedam naslova hrvatske dječje književnosti Nacionalna i sveučilišna knjižnica uključila se u veliki projekt Međunarodne dječje digitalne knjižnice.

Nositelji su projekta Internet Archive iz San Francisca i University of Marylands Human-Computer Interaction Lab iz SAD-a, a, kako je rečeno na današnjem predstavljanju u Društvu hrvatskih književnika, cilj je izgradnja prve dječje digitalne knjižnice.

Pomoću nove tehnologije, djeci od 3 do 13 godina postala bi dostupna dječja književnost iz cijeloga svijeta, rekla je voditeljica projekta Jadranka Slobođanac.

Dodala je da je Hrvatska među prvima u svijetu odgovorila pozivu na suradnju i poslala izabrane knjige i slikovnice na digitalizaciju.

Digitalizirani su naslovi "A zašto ne bi" Grigora Viteza, "Koko i duhovi" Ivana Kušana, "Plavo nebo" Andreje Peterlik Huseinović (hrvatska i engleska verzija), "Poruka" Vjekoslava Voje Radoičića, "Potjeh" i "Regoč" Ivane Brlić Mažuranić, te "Priče" Side Košutić.

U okviru projekta dosad je digitalizirano dvjestotinjak odabranih naslova nacionalne dječje literature, rekla je Slobođanac, dodajući da su knjige digitalizirane u cijelosti, a naslovnice i stranice izgledaju kao digitalne fotografije na web stranici: www.icdlbooks.org.

Nakana je inicijatora projekta u pet godina digitalizirati zbirku od 10 tisuća naslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara