KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Hrvatska udruga poljoprivrednika: Otvorite tržnice ili će doći do kolapsa

Hrvatska udruga poljoprivrednika: Otvorite tržnice ili će doći do kolapsa
Prazna tržnica Dolac u centru Zagreba Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

HRVATSKA udruga poljoprivrednika (HUP) pozvala je Ministarstvo poljoprivrede da otvori lokalne tržnice diljem Hrvatske uz maksimalno pridržavanje mjera Stožera civilne zaštite.

Kako smatraju iz HUP-a, većina tržnica je na otvorenom i time su manje opasne od zatvorenih trgovačkih centara.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Najvažniji mjeseci ispred naših poljoprivrednika"

"Pozivamo vas da razmotrite ponovno otvaranje lokalnih tržnica diljem Hrvatske, uz naravno maksimalno pridržavanje svih mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Naime kako je velika većina tržnica na otvorenom i postoji slobodna fluktuacija zraka, smatramo da su manja opasnost od zatvorenih trgovačkih centara.

Ekonomski su najvažniji mjeseci ispred naših poljoprivrednika, a posebno se to odnosi na cvjećare, povrćare te uzgajatelje presadnica za povrće. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obiteljski obrti te obiteljske tvrtke proizvode preko 150.000 tona povrća (185.752 tona prema Državnom zavodu za statistiku) na otprilike 10.000 hektara naravno bez usjeva krumpira", stoji u prvom dijelu priopćenja HUP-a.

"Prijeti kolaps OPG-ova"

"Proizvodnjom povrća bavi se preko 15.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Uz njih tu su i proizvođači cvijeća kojih je u Hrvatskoj više od 2000, a uzgajaju na preko 300 hektara cvijeća. Tu su i rasadnici koji većim dijelom također uzgajaju cvijeće na 357 hektara.

Ako se ne dozvoli rad tržnica i/ili specijaliziranih sajmova za navedene poljoprivredne kulture prijeti kolaps navedenog sektora i sigurna propast desetak tisuća OPG-ova, obrta i tvrtki te preko 20.000 novih ljudi na burzi za zapošljavanje. Naime gotovo 70% presadnica povrća prodaje se u naredna dva mjeseca, a cvijeća gotovo 95%.

Hrvatska udruga poljoprivrednika organizirala je proteklih godina sajmove domaćih poljoprivrednih proizvoda diljem hrvatske a jedan od najuspješnijih bio je FLORES - sajam cvijeća, ukrasnog bilja i aromatskog bilja Bjelovar te smo upoznati s problemima koje imaju OPG-ovi, obiteljski obrti te tvrtke u plasmanu. Internet aplikacije koje se sve više pokreću su dobrodošle i poželjne, ali nažalost nisu rješenje za navedene sektore", zaključak je priopćenja Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara