HRVATSKA ZABRINUTA RAZVOJEM KRIZE, POZIVA IRAK DA SURAĐUJE S UN-OM

Hrvatska vlada sa zabrinutošću prati razvoj krize na Srednjem Istoku i apelira na vladu Iraka da dosljedno surađuje u provođenju Rezolucije 1441, što, u konačnici, može pridonijeti mirnom okončanju ove krize, priopćilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova.

Hrvatska Vlada pozdravila je jednoglasno donošenje Rezolucije 1441 Vijeća sigurnosti UN-a u studenom 2002. o inspekcijskom režimu u Iraku.

Irak mora predstaviti vjerodostojne dokaze da ne predstavlja opasnost za svjetski mir, te da svojim ponašanjem ne povećava opasnost od izbijanja ratnog sukoba, ističe MVP.

Hrvatska, unutar svojih mogućnosti, daje doprinos uspješnom radu Inspekcijskog tima UNMOVIC-a u Iraku, kroz sudjelovanje hrvatskih stručnjaka-inspektora, navodi se u priopćenju Ministarstva.

U slučaju neuspjeha inspekcijskog tima, Hrvatska se zalaže da se problem nastavi rješavati u okviru Vijeća sigurnosti. Općeprihvaćeno je i tumačenje Rezolucije 1441, izneseno tijekom sjednice Vijeća sigurnoisti, na kojoj je donesena ova rezolucija, da će se, u slučaju kršenja inspekcijskog režima s iračke strane, prvo konzultirati Vijeće sigurnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom smislu, Hrvatska još jednom poziva Irak na punu suradnju s inspektorima UNMOVIC-a i s pozornošću očekuje Izvješće UN, predviđeno za kraj veljače 2003. Na taj način, Hrvatska podržava poštivanje međunarodnog prava i uloge svjetske organizacije u kriznim situacijama.

Hrvatska se dosljedno zalaže za kontrolu, zabranu i uništenje oružja za masovno uništenje i vrlo je aktivna u UN-u i u drugim međunarodnim forumima u dosljednoj primjeni svih konvencija koja se odnose na tu vrstu oružja.

Hrvatska pozdravlja napore i SAD, kao vodeće sile međunarodne protuterorističke koalicije i NATO-a. Kao kandidat za članstvo, smatra da NATO treba biti još više iskorišten u borbi protiv globalnog terorizma i obrani najviših načela demokracije, međunarodnog mira i sigurnosti.

Ipak, RH podržava zabrinutost mogućim posljedicama, u slučaju vojnog rješavanja krize, na cijelu regiju Bliskog i Srednjeg Istoka. U tom smislu, očekivane posljedice moguće eskalacije vojnog sukoba, bile bi veliki broj civilnih žrtava, izbjeglička kriza masovnih razmjera i poremećaj globalnog gospodarstva, dodaje se u priopćenju MVP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara